Iohannis, la 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România: Vom continua să investim în acest domeniu,

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România, șeful statului i-a decorat pe cei care au participat la misiunea de salvare din Turcia. Totodată, președintele a subliniat importanţa investiţilor în prevenire şi gestionare, în instruirea autorităţilor şi în informarea populaţiei.

Președintele i-a decorat pe cei care au participat la misiunea de salvare din Turcia FOTO Arhivă
Președintele i-a decorat pe cei care au participat la misiunea de salvare din Turcia FOTO Arhivă

„Protecția civilă reprezintă o componentă deosebit de importantă a securității naționale, iar în ultimul deceniu statul român a făcut eforturi semnificative pentru a achiziționa echipamente moderne și a asigura instruirea la cele mai înalte standarde a celor care lucrează în acest domeniu”, a spus președintele în cadrul evenimentului organizat cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Totodată, șeful statului a arătat că în urma eforturilor făcute, „rezultatele au fost pe măsură”, iar profesionalismul salvatorilor români a fost recunoscut și apreciat „inclusiv pe plan internațional, atunci când au fost implicați în sprijinul altor state afectate”. 

Președintele a mai subliniat că în urma cutremurelor din Turcia, cei prezenți la evenimentul organizat s-au „mobilizat în mod exemplar și, fără ezitare” pentru a contribui la salvarea vieților. „Sarcina pe care ați avut-o nu a fost deloc ușoară. V-ați pus propriile vieți în pericol, lucrând neîncetat și contra cronometru, având în suflet speranța că sub dărâmături veți găsi supraviețuitori, o inimă care încă mai bate sau o voce care să vă răspundă. Rezultatele misiunii dumneavoastră sunt neprețuite și, pentru aceasta, aveți toată considerația noastră”, le-a transmis președintele românilor întorși din misiunea de salvare din Turcia. 

„Totodată, mă bucur că întreaga echipă s-a întors acasă cu bine și în siguranță. Ați dat dovadă de înalt profesionalism, adaptabilitate, dedicare și putere extraordinară. Sunteți veritabile modele de solidaritate, altruism și empatie și, de aceea, vă transmit, în numele tuturor românilor, întreaga noastră apreciere și respectul pentru curajul și devotamentul dumneavoastră dovedite în fiecare activitate la care participați, precum și pentru tot sprijinul pe care îl acordați cetățenilor în cele mai dificile momente. Românii se simt în siguranță pentru că le sunteți aproape”, a mai subliniat președintele României. 

Președintele a mai arătat că „Ziua Protecției Civile ne oferă un bun prilej pentru a sublinia rolul fundamental pe care îl are un mecanism solid de prevenire și gestionare a situațiilor de criză”, amintind de evenimentele  din Turcia, care au evidențiat „cât de vulnerabili suntem în fața forțelor naturii”.

Potrivit șefului statului român, „gradul de reziliență al populației, al infrastructurii și al instituțiilor statului va face diferența în cazul unui dezastru. Numărul victimelor, pierderile de vieți omenești și amploarea distrugerilor în urma unei calamități sunt invers proporționale cu nivelul de pregătire”.

„Cu alte cuvinte, putem limita semnificativ efectele negative dacă reușim să creștem capacitatea noastră de anticipare și de reacție coordonată. Prin investiții solide în prevenire și gestionare, în instruirea autorităților și informarea populației, ca și în consolidarea cooperării dintre autorități și societate civilă, vom face față mult mai ușor situațiilor dificile”, a subliniat președintele României. 

Totodată, Klaus Iohannis a mai arătat că „ne confruntăm din ce în ce mai frecvent cu fenomene meteo extreme din cauza schimbărilor climatice și este important să conștientizăm că dezastrele naturale vor continua să se producă. Astfel, trebuie să fim cât mai bine pregătiți, pentru ca efectele acestora să fie resimțite cât mai puțin de către populație. Infrastructura noastră trebuie să fie cât mai rezistentă, iar cetățenii să fie bine informați și pregătiți pentru a putea acționa cu calm în astfel de situații”.

„Vom continua să investim în acest domeniu, înțelegând că este mult mai simplu să prevenim decât să reconstruim.Nu putem însă gestiona eficient situațiile de criză decât dacă vom lucra umăr la umăr, autorități, societate civilă, cetățeni. Cuvântul-cheie este cooperarea. Avem nevoie, așadar, de un parteneriat solid și loial pentru a putea face față tuturor provocărilor”, a mai afirmat șeful statului, mulțumind tuturor celor care fac parte din aparatul protecției civile din România, „pentru modul în care ajută cetățenii de fiecare dată când aceștia se află în pericol și pentru că le readuc speranța celor afectați, în fiecare misiune pe care o efectuează”

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite