Iohannis, întâlnire cu președintele Emiratelor Arabe Unite. Primele imagini cu cei doi șefi de stat FOTO/ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Iohannis a fost primit astăzi, la Palatul Prezidențial, de Președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi. Cu prilejul vizitei au fost semnate mai multe documente bilaterale în domeniul energiei, securității cibernetice și al educației.

„Onorat să îl cunosc pe Alteța Sa Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite. România și Emiratele Arabe Unite sunt parteneri angajați să aprofundeze și să diversifice în continuare legăturile bilaterale. Prioritățile noastre comune: energie și tranziție ecologică, securitate alimentară, schimbări climatice, infrastructură, educație și urgențe civile”, a transmis Klaus Iohannis, pe Twitter.

„Sunt foarte multe zone - şi bilaterale, şi regionale, şi în plan global - unde putem să colaborăm foarte bine. Sunt oportunităţi enorme şi cred că ne dorim amândoi să le fructificăm", a spus preşedintele Iohannis la convorbirile oficiale cu şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, potrivit Agerpres.

Șeful statului a arătat că va face propuneri cu privire la colaborarea în zona COP28 și a Formatului celor Trei Mări. Iohannis a vorbit și despre exemplele de dezvoltare sustenabilă din Emiratele Arabe Unite.

„Aţi reuşit să transformaţi Abu Dhabi într-o bijuterie în zona Golfului, dar în acelaşi timp dezvoltarea sustenabilă şi exemplele pe care le-am putut vedea aici în folosirea eficientă a resurselor naturale dovedeşte că aţi realizat nişte standarde foarte înalte, care între timp au devenit standarde mondiale şi vă felicit pentru acest lucru", a mai spus şeful statului, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis a vizitat duminică, 19 martie, Masdar City, un oraș situat lângă Abu Dhabi și axat pe asigurarea unui grad ridicat de sustenabilitate, ca proiect de dezvoltare urbană. Klaus Iohannis a fost însoțit de ministrul Energiei, ministrul Digitalizării și ministrul Educației.

Șeful statului român a evidențiat, cu prilejul vizitei la Masdar City, faptul că tranziția către orașe mai sustenabile necesită inovare, precum și investiții în cercetare și dezvoltare.

„La Masdar City Președintelui României i-au fost prezentate soluții de transport și de arhitectură urbană sustenabilă, de răcire și ventilație urbană, de generare a energiei la nivelul clădirilor, precum și de utilizare optimă a luminii naturale în unitățile de cercetare și învățământ. Tehnologiile și soluțiile testate în Masdar City pot inspira proiecte din alte orașe, inclusiv orașe din România, care sunt din ce în ce mai interesate de sustenabilitate. La dezvoltarea acestor soluții contribuie inclusiv cercetători români, afiliați institutelor de cercetare din Masdar City”, arată sursa citată.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a remarcat faptul că o tranziție verde la succes presupune investiții în educație și asigurarea de personal calificat, iar tinerii în special pot juca un rol important în tranziția verde și cea digitală.

De asemenea, președintele României a vizitat, sâmbătă, 18 martie, două simboluri ale culturii și istoriei naționale: Monumentul Martirilor și Marea Moschee din Abu Dhabi.

Klaus Iohannis a fost întâmpinat la sosirea în Abu Dhabi de către Mariam bint Mohammed Almheiri, ministrul Schimbărilor Climatice și Mediului, dar și de o serie de oficiali.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite