Iohannis, după ce SUA au anunţat că alocă bani pentru de reactoare modulare în România: „Prima ţară în Europa cu noua tehnologie americană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Joe Biden FOTO Administratia Prezidentiala / Arhivă
Klaus Iohannis şi Joe Biden FOTO Administratia Prezidentiala / Arhivă

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, după ce Joe Biden a spus că Statele Unite vor aloca 14 milioane de dolari pentru programul de reactoare modulare mici în România, că ţara noastră este prima din Europa unde va fi implementată această tehnologie americană.

„România este prima ţara în Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici. Se face primul pas şi se merge spre o proiectare, după care vom implementa efectiv aceste reactoare. Se ştie deja unde va fi amplasat primul reactor. În afară de a avea noi acces la această nouă tehnologie şi de a primi astfel de reactoare modulare, vom fi în situaţia, după câţiva ani, să producem noi astfel de reactoare şi să le punem la dispoziţia altor aliaţi şi parteneri. Cu certitudine, dacă ne facem treaba aşa cum trebuie, vom deveni primul stat din Europa care implementează efectiv această tehnologie”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre subiect, la finalul Summitului NATO de miercuri de la Madrid.

Guvernul SUA şi firma americană NuScale Power LLC vor aloca 14 milioane de dolari pentru implementarea în România a unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel, investiţie menită să accelereze tranziţia către energie curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare, potrivit unui comunicat al Casei Albe..

În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Potrivit sursei citate, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii, se mai precizează în comunicat. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite