Iohannis, după ce Danemarca a votat pentru aderarea la politica de apărare a UE: Un pas semnificativ pentru o cooperare mai strânsă

0
0
Presedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Presedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis felicitări din partea statului nostru, după ce Danemarca a votat pentru aderarea statului la politica de apărare a Uniunii Europene. Potrivit preşedintelui României, rezultatul referendumului din Danemarca reprezintă un pas semnificativ către o cooperare mai strânsă şi un mesaj clar privind consolidarea securităţii şi apărării UE.

„România felicită Danemarca pentru decizia de a renunţa la excepţia privind Politica Comună de Securitate şi Apărare”, a Uniunii Europei, a scris şeful statului pe Twitter

Potrivit preşedintelui, votul dat de Danemarca reprezintă „un pas semnificativ şi oportun către o cooperare mai strânsă şi un mesaj clar privind consolidarea securităţii şi apărării UE în deplină complementaritate cu NATO”. 

Stat membru din 1972, Danemarca a avut din primul moment euroscepticism, respingând cu 50,5% în 1992 tratatul de la Maastricht. Pentru a ridica blocajul - care ameninţă intrarea în vigoare a tratatului fondator în toată Uniunea Europeană, Copenhaga a obţinut o serie de derogări, numite „opt outs” (opţiuni de retragere) în jargon european. De atunci, Danemarca a rămas în afara zonei euro - respinsă prin referendum în 2000 - dar şi în afara politicii europene în materie de afaceri interne şi de justiţie - din nou respinsă prin referendum în 2015 - precum şi a apărării. Sub această derogare, ţara scandinavă - membră fondatoare a NATO - nu a participat la nicio misiune militară a UE.

La două săptămâni de la invadarea Ucrainei, premierul danez a anunţat un acord cu majoritatea partidelor din Parlament pentru a supune încheierea excepţiei la referendum, precum şi investiţii militare semnificative pentru a depăşi pragul de 2% din PIB dorit de NATO. 

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite