Iohannis, despre forma adoptată în comisiile din Senat a reformei pensiilor speciale: Mă exprim când legea ajunge pe masa mea
0Președintele României nu a dorit să comenteze proiectul de lege pe pensiile speciale care a primit astăzi raport pozitiv privind adoptarea în comisiile din Senat. Iohannis susține că se va exprima atunci când „ajungea legea pe masa mea”.
„Nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar, acolo lucrurile sunt discutate, analizate. Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea, dar pot să vă confirm ce am spus și ultima dată. Pensiile sunt o temă foarte serioasă, nu numai pentru pensionari, ci și pentru politicieni. Noi trebuie să avem grijă să reformam sistemul de pensii în așa fel astfel încât să fie echitabil și să fie sustenabil. Adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viață de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid și aceste pensii pot fi plătite și peste 30 de ani. Despre asta vorbim, restul sunt discuții pe detalii, de care se ocupă Parlamentul”, a declarat președintele României.
Klaus Iohannis a precizat că va anunța, în momentul în care legea ajunge la acesta, dacă este nevoie de modificări.
„Când ajunge legea la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”, a precizat șeful statului.
Cum arată forma ieșită de la comisii
Comisiile de specialitate din Senat au dat raport de admitere pentru proiectul de lege privind pensiile speciale, printre noile modificări fiind precizarea că impozitarea de 15% prevede doar veniturile „specialilor” care depășesc aproximativ 6.800 de lei. Urmează votul din plen.
Una din primele prevederi este că nu mai pot fi cumulate două pensii speciale. „Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea”, prevede amendamentul.
Inițial, amendamentele privind impozitarea pensiilor speciale erau problematice, fiind deschisă calea taxării inclusiv a pensiilor pe bază de contributivitate peste o anumită sumă.
Modificarea pentru magistrați
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor e modificată și ea, astfel încât este eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.
Noua formă este următoarea, potrivit amendamentelor consultate de „Adevărul”. „Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”, prevede amendamentul.