Primele modificări ale pensiilor speciale: interzis cumulul, o nouă impozitare și schimbări privind veniturile magistraților SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Coaliției au convenit asupra mai multor schimbări care să fie făcute la proiectul de lege privind pensiile speciale în dezbaterile care urmează să aibă loc la Senat. Una dintre acestea este interdicția cumulării mai multor pensii speciale.

Modificările girate de liderii Coaliției la pensiile speciale sunt așteptate FOTO Mediafax
Modificările girate de liderii Coaliției la pensiile speciale sunt așteptate FOTO Mediafax

PSD și PNL s-au pus de acord să vină cu o serie de amendamente pe proiectul de lege de la Senat privind pensiile speciale, care ar trebui discutat în această după-amiază la comisiile de specialitate. Surse din Coaliție au precizat pentru „Adevărul” că una din deciziile bătute în cuie este interzicerea cumulului de pensii speciale. 

Asemenea cazuri pot fi întâlnite la persoane care au fost parlamentari, apoi au ajuns judecători CCR, sau foști magistrați ajunși la CCR. De asemenea, sunt și alte personalități care se bucură de această cumulare de venituri.

De asemenea, potrivit informațiilor „Adevărul”, pensiile magistraților se vor indexa cu inflația, nu cu salariul. Practic, va fi aplicată o soluție similară cu cea a pensiilor obișnuite și astfel nu va mai permite ca veniturile foștilor magistrați să ajungă să fie aproape la fel ca cele ale celor aflați încă în activitate. 

O altă modificare discutată este o impozitare, cel mai mai probabil cu 15%, însă procentul nu e încă definitiv, a părții necontributive din pensia specială.

Potrivit surselor „Adevărul”, senatorii din comisiile de specialitate așteaptă să le fie comunicate de lideri schimbările pe care le vor, pentru a fi siguri de modul trebuie amendată legea. Comisiile raportoare din Senat au programate ședințe luni și marți, fiind așteptat ca până miercuri dimineață, când e al doilea plen din această săptămână, raportul să fie gata.

Budăi vede determinarea colegilor după luni de tergiversări

Ministrul Muncii a susținut, într-un interviu pentru Prima News, că toată responsabilitatea pentru desființarea pensiilor speciale este aruncată pe un minister, după ce vreme de 25 de ani nu s-a fost făcut nimic pentru rezolvarea problemei.

Noi centralizăm ceea ce ne vine de la ministere. Nu avem noi posibilitatea, indiferent cine ar fi ministru, nu are posibilitatea legală şi constituţională să facă orice modificare pe statutul magistraţilor, de exemplu”, a explicat Budăi.

Ministrul a subliniat că săptămâna aceasta vor fi depuse la Senat amendamentele pentru legea pensiilor speciale. „Este un proiect iniţiat de Guvern, ai cărui coiniţiatori sunt toţi miniştrii de resort şi, bineînţeles, am semnat şi eu că este jalon, dar coiniţiatori sunt şi Ministerul Apărării, şi Ministerul de Interne, şi Ministerul Justiţiei, şi MAE şi Ministerul Transporturilor şi, bineînţeles, avizator, Ministerul de Finanţe”, a mai explicat Budăi

„În această situaţie, colegii mei miniştri au înţeles şi au venit cu aceste amendamente pe care le discutam şi în seara asta şi mâine se depun la liderii de grupuri parlamentare de la Senat, se vor dezbate în comisie şi vor fi trecute în vot final, astfel încât să nu ajungă la Camera Deputaţilor, proiectul de lege cu amendamente nedezbătute şi la Senat”, a mai declarat Budăi.

Ministrul a mai arătat că a văzut determinare la liderii coaliţiei să rezolve această problemă, „astfel încât acele principii să nu mai fie nicio pensie mai mare ca salariul, să nu se mai abuzeze de sisteme, să ai o anumită vechime care să fie aliniată la vechimea minimă, să ai parte de contributivitate, toate acele lucruri să se întâmple şi mai ales să nu se creeze alte noi categorii de speciali”, a explicat Budăi.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite