Iohannis, despre Centenar: Din păcate, jocul politic mărunt a avut câştig de cauză în faţa unei rare oportunităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la o dezbatere privind Centenarul Unirii organizată la Cotroceni, că, din păcate, „jocul politic mărunt“ a avut câştig de cauză în faţa unei rare oportunităţi de a construi consens politic, coeziune şi angajament social în jurul unor obiective şi proiecte de modernizare a ţării.

„Am încurajat toate guvernele României de după 2015, au fost cinci, să-şi asume cu maximă responsabilitate rolul de a dovedi, prin proiecte concrete, importante, implementate cu responsabilitate, capacitatea ţării noastre de a se angaja în al doilea secol al său de modernitate”, a declarat şeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a menţionat că Centenarul a creat în societatea românească un orizont de aşteptare comparabil, poate, cu momentul aderării ţării noastre, în 2007, la Uniunea Europeană.

„Din păcate, jocul politic mărunt a avut câştig de cauză în faţa unei rare oportunităţi: aceea de a construi consens politic, coeziune şi angajament social în jurul unor obiective şi proiecte de modernizare a ţării, continuând idealurile Marii Uniri. Regret că manifestările şi proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal, care cadru nu a fost încă adoptat de Parlament. Regretabil este şi faptul că, deşi Guvernele succesive din ultimul an ne-au anunţat în repetate rânduri de iminenţa prezentării unui program naţional al Centenarului şi a adoptării unui mecanism transparent şi operaţional de sprijin, acest lucru nu s-a întâmplat”, a ţinut să precizeze preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a amintit că, acum 100 de ani, aşteptările majorităţii româneşti şi, deopotrivă, ale minorităţilor naţionale erau de a trăi nu doar într-o Românie mai mare, ci şi într-o Românie mai bună.

”Să reţinem acest lucru! «Dreptate şi adevăr, la temelia României întregite!» - s-a spus la Alba-Iulia. Înfăptuirea idealului naţional a fost legată de edificarea unei Românii mai drepte, mai incluzivă în raport cu toţi cetăţenii săi, o ţară care îşi fructifică potenţialul uman şi natural. S-a dorit o Românie apropiată de Europa şi de valorile europene. Din păcate, la scurt timp de la întregirea naţională, am cunoscut ascensiunea totalitarismelor şi a politicii de dictat, creşterea intoleranţei şi a antisemitismului până la forme criminale de manifestare. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial şi instaurarea prin forţă a comunismului au suspendat, pentru jumătate de secol, modernizarea şi europenizarea României”, a continuat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite