Iohannis: „Armata României este o parte integrantă importantă a arhitecturii de securitate europene și euroatlantice"

0
Publicat:

Cu ocazia Zilei Statului Major al Apărării, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de apreciere și încurajare către Armata României, subliniind rolul esențial pe care aceasta îl joacă în arhitectura de securitate europeană și euroatlantică.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis. Foto: Inquam

În cadrul evenimentului organizat marți la Ministerul Apărării Naționale, șeful statului a evidențiat nu doar realizările istorice ale instituției, dar și importanța continuării procesului de modernizare a armatei, în contextul actual al instabilității regionale.

Președintele Iohannis a subliniat, în mesajul său, că „Armata României este o parte integrantă importantă a arhitecturii de securitate europene și euroatlantice" și că aceasta dispune de un "nivel ridicat al capacităţii operaţionale", care îi asigură succesul în îndeplinirea misiunilor de apărare naţională şi colectivă. În acest context, Iohannis a subliniat necesitatea menținerii unui nivel înalt de profesionalism în rândul militarilor, recomandând ca Statul Major al Apărării să continue să demonstreze „gândire inovatoare, spirit de iniţiativă şi responsabilitate" pentru a asigura o conducere eficientă la toate nivelele, de la strategic la tactic.

„Este datoria Statului Major al Apărării să menţină standarde înalte de profesionalism, să demonstreze gândire inovatoare, spirit de iniţiativă şi responsabilitate pentru a creşte calitatea actului de conducere la nivel strategic, operativ şi tactic", a afirmat președintele Iohannis, subliniind importanța continuării eforturilor pentru consolidarea capacității de apărare a României.

165 de ani de istorie și transformare

În cadrul ceremoniei, Iohannis a marcat aniversarea a 165 de ani de existenţă a Statului Major al Apărării, o instituţie esenţială în asigurarea apărării naţionale a României. „De la momentul înfiinţării, în 1859, prin ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, această instituţie militară a parcurs un amplu proces de transformare şi adaptare la diferitele contexte istorice şi de securitate", a subliniat președintele. El a adăugat că modernizarea armatei este un proces continuu, care trebuie să fie continuat cu responsabilitate de către noile generații de militari.

În mesajul său, Iohannis a adus un omagiu eroilor căzuți pe câmpul de luptă, atât în cele două războaie mondiale, cât și în misiunile recente, în care România a participat activ alături de Aliații din NATO și de partenerii europeni și internaționali. "Aducem astăzi un pios omagiu eroilor noştri, care au plătit preţul suprem pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale sau, mai recent, în teatrele de operaţii", a declarat Iohannis.

România, un partener de încredere pe plan internațional

Președintele Iohannis a subliniat și faptul că Armata României a câștigat respectul internațional datorită profesionalismului său. „Armata noastră dispune de un nivel ridicat al capacităţii operaţionale, care îi asigură îndeplinirea misiunilor de apărare naţională şi colectivă, inclusiv a celor sub egida NATO, a Uniunii Europene şi a ONU", a declarat acesta.

Șeful statului a apreciat, de asemenea, realizările conducerii Statului Major al Apărării, mulțumind liderilor militari pentru "conducerea în mod exemplar" a instituției și pentru implicarea activă în operațiuni internaționale, precum Operația EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina și Misiunea de Instruire a Uniunii Europene din Republica Centrafricană. România continuă să joace un rol important în comandamentele NATO și ale Uniunii Europene, ceea ce reflectă încrederea acordată de partenerii internaționali.

Provocările unui mediu de securitate instabil

În încheiere, președintele a adresat un mesaj clar și direct militarilor: „Dragi militari, în contextul instabilităţii mediului de securitate regional şi global actual, marcat puternic de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, trebuie să rămâneţi vigilenţi, pro-activi şi profund implicaţi în procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare în România şi în regiunea Mării Negre."

Iohannis a subliniat importanța continuării instruirii intensive și dezvoltării interoperabilității cu Aliații din NATO, pentru a putea răspunde eficient oricăror provocări de securitate. El a încurajat Statul Major al Apărării să valorifice resursele financiare disponibile pentru a accelera programele de înzestrare și pentru a asigura instruirea la cele mai înalte standarde.

În semn de recunoaștere a contribuției remarcabile a Statului Major al Apărării, președintele a acordat Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Statului Major al Apărării, în cadrul ceremoniei de marcare a celor 165 de ani de la înființarea instituției.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite