Începe curăţenia în MAE: diplomaţii cu proptele, maziliţi de premierul Orban. Cât de lungă e lista de pile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi consuli promovaţi de PSD strict la ordin politic vor fi revocaţi din funcţie de Guvernul Orban. Printre ei se numără: fiul lui Meleşcanu, fiul fostul ministru Daniel Barbu, fostul avocat al lui Gigi Becali, vecina lui Toni Greblă şi alte pile, cunoştinţe, relaţii.

Cătălin Dancu a fost revocat din funcţia de consul al României la New York, a anunţat premierul Ludovic Orban. „E un personaj foarte pitoresc. Încercăm să trimitem diplomaţi de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României, şi nu clienţi politici ai guvernului“, a spus liderul PNL. Cătălin Dancu, fost avocat al mai multor politicieni şi oameni de afaceri controversaţi, a fost trimis consul general în SUA de către premierul Sorin Grindeanu. Dancu avea o relaţie strânsă cu Liviu Dragnea. Scurt palmares al avocatului Dancu. I-a apărat pe: Dinu Patriciu, Cătălin Harnagea, Sorin Roşca Stănescu, Radu Moraru, Gigi Becali, Dumitru Sechelariu, Alexander Adamescu, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Tiberiu Mugurel Dinu a fost schimbat din funcţia de consul la Milano, la o săptămână după ce preluse mandatul. Anterior, Tiberiu Dinu fusese consul la Torino. „În al doilea tur la alegerile prezidenţiale din 2014, a chemat carabinierii la Consulatul din Torino şi vă amintiţi imaginile cu cetăţenii români loviţi, gazaţi de forţele de ordine din Italia la solicitarea acestei persoane“, a motivat Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului Orban. În replică, Dinu susţine că nu a fost prezent la alegerile din 2014 şi că va da Guvernul Orban în judecată. Surse din MAE au explicat pentru „Adevărul“ că Tiberiu Dinu este unul dintre cei mai influenţi consuli români, cu puternice proptele politice. „A fost apropiat de Elena Udrea pe vremea guvernării PDL, dar a fost şi în graţiile PSD. Este unul dintre peştii mari din MAE“, susţin sursele citate. Tiberiu Dinu este tatăl Alexandrei Dinu, fosta soţie a fotbalistului Adrian Mutu.

Nelu Barbu nu a mai apucat să plece consul la Shanghai, unde fusese numit de premierul Viorica Dăncilă, după ce Guvernul picase prin moţiune de cenzură. Pe ultima sută de metri, Nelu Barbu, fost purtător de cuvânt al Executivului Dăncilă, încercase să prindă o sinecură diplomatică. Ludovic Orban l-a întors din drumul spre China. „Hotărârea de guvern respectivă nu a produs efecte juridice, iar misiunea nu a fost preluată de persoana respectivă. Asta este soarta purtătorilor de cuvânt“, a declarat Ionel Dancă. „Să spui despre un act normativ publicat în Monitorul Oficial că nu a produs efecte juridice arată fie necunoaşterea legislaţiei, fie o comandă politică“, a replicat Nelu Barbu, fost prezentator meteo la Antena 3.

DIPLOMAŢII CARE ÎŞI FAC BAGAJELE
Adrian Pârvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, a fost numit în iulie 2018 consul la Strasbourg. Anterior, Pârvulescu a ocupat funcţia de consul în Luxemburg. Decizia Guvernului a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată chiar de Meleşcanu. Pe scurt, tatăl-ministru şi-a avansat în carieră fiul, fie el şi vitreg. A urmat un moment ridicol: Adrian Pârvulescu a plecat cu maşina spre Strasbourg, însă a fost întors de pe autostradă chiar de tatăl său, de frică să nu fie acuzat de abuz în serviciu. Fiul lui Meleşcanu nu a rămas pe drumuri. S-a întors într-un post călduţ la Parlament, ca şef al Biroului de Achiziţii Publice din Senat. Ulterior, tatăl său a fost instalat de PSD chiar în fruntea Senatului, după ce s-a rupt de Tăriceanu. Chiar dacă Pârvulescu nu a mai ajuns la post în Franţa, Guvernul Dăncilă nu a emis o nouă hotărâre prin care să fie rechemat oficial de la Strasbourg. Aşadar, decizia de numire a rămas în vigoare din punct de vedere juridic.

Sabina Şomăcescu, consul general la Salonic, a fost mutată la Toronto, exact la patru zile după ce Guvernul a căzut prin moţiune de cenzură. Şomăcescu a absolvit Dreptul la „prestigioasa” Universitate din Târgu-Jiu şi a devenit doctor în ştiinţe economice la Universitatea din Craiova. A fost consilier parlamentar, iar din 2011 a intrat în diplomaţie. „Deşi are mai multe posturi la activ în MAE, nu a dat vreodată examen de admitere în minister”, susţin surse din MAE. În afară de Grecia, a mai trecut pe la consulatele României din Spania, Italia şi Danemarca. Şomăcescu a fost susţinută puternic de Darius Vâlcov, sfetnicul lui Liviu Dragnea, şi de Toni Greblă, secretarul general al Guvernului. Toni Greblă şi Sabina Şomăcescu se trag din acelaşi oraş - Târgu-Jiu – şi locuiesc chiar pe aceeaşi stradă, în apropiere de Coloana Infinitului, la câţiva paşi distanţă.

Ioana Gheorghiaş, fiica lui Mugurel Gheorghiaş, zis „Melcul“, unul dintre foştii acţionari ai companiei TelDrum şi fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea, a fost trimisă  consul la Torino în vara anului trecut, exact în locul lui Tiberiu Dinu, mutat la Milano.Acum, Dragnea e în puşcărie, iar fiica lui Mugurel Gheorghiaş urmează să fie rechemată în ţară. 

Anton  Emanuel Barbu, fiului fostului ministru al Culturii ALDE, Daniel Barbu, a fost trimis consul la Edinburgh în lotul de nepotism din 2018, alături de Ioana Gheorghiaş şi Adrian Pârvulescu. Totuşi, Anton Barbu ar putea rămâne în funcţie, în condiţiile în care ALDE susţine Guvernul PNL, iar Daniel Barbu, tatăl lui Anton Barbu, este unul dintre apropiaţii lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Andrei Zaharescu a fost trimis consul general la Cape Town în toamna anului 2013 de USL. Anterior, fusese, timp de un an şi jumătate,  purtător de cuvânt al Guvernului Ponta. Înainte de a intra în politică,  Zaharescu a prezentat ştiri la Antena 1. Nu-l va prinde Anul Nou în Africa de Sud. ;

MAE a retras pledoaria pro-Dragnea de la CEDO

Ministerul de Externe a retras, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, pledoaria pro-Liviu Dragnea depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de fostul agent guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, pentru că a fost făcută „în detrimentul statului român“. Viorel Mocanu, de profesie avocat, e unul dintre apropiaţii lui Dragnea. Practic, Guvernul Dăncilă pusese lupul paznic la oi. Ca avocat, Mocanu are în portofoliu nume „grele“ ca Florin Salam şi Oana Zăvoranu. De asemenea, a făcut parte din echipa de avocaţi care l-a apărat pe fostul primar general Sorin Oprescu, trimis în  judecată pentru corupţie. Viorel Mocanu a fost angajat şi de Rovana Plumb pentru dosarul Belina, însă n-a mai fost nevoit să pledeze în faţa instanţei, după ce majoritatea PSD-ALDE din Parlament a refuzat să-i ridice imunitatea Rovanei Plumb.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite