Încă o palmă pentru Coaliţie. Demiterea Avocatului Poporului, neconstituţională. Renate Weber revine pe funcţia după ce decizia e publicată în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber. FOTO Mediafax
Renate Weber. FOTO Mediafax

Curtea Constituţională a României a decis marţi, în unanimitate că demiterea Avocatului Poporului este neconstituţională. Renate Weber a fost demisă din funcţie în urmă cu două săptămâni.

Judecătorii CCR s-au pronunţat în unanimitate împotriva revocării Renatei Weber, o decizie aşteptată inclusiv de mulţi jurişti ai Coaliţiei. 

Redăm poziţia CCR privind speţa renatei Weber: 

În şedinţa din data de 29 iunie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat şi din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie.

Or, întemeindu-se pe dispoziţii legale care nu asigură garanţiile de independenţă ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorităţi publice, dispoziţii cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conţinutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5) care consacră principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum şi dispoziţiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituţional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituţie, care consacră caracterul general obligatoriu şi efectele pentru viitor ale deciziilor Curţii Constituţionale, Curtea menţionează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber îşi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-şi exercita mandatul constituţional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019.*

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

***

Sesizarea CCR a fost depusă de Partidul Social Democrat. PSD a susţinut că Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia. Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

„Respect decizia CCR. Aşteptăm motivarea ca să ştim ce este de făcut”, a declarat Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, întrebat la scurt timp după ce pe surse a fost transmis faptul că revocarea e neconstituţionalitate

Ştire în curs de actualizare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite