Banii pentru „gerul arctic“ au ajuns pe furiş la baroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Liviu Dragnea va administra banii pentru primari Foto Mediafax
Vicepremierul Liviu Dragnea va administra banii pentru primari Foto Mediafax

Guvernul condus de Victor Ponta le va trimite primarilor bani din fondul de rezervă. Motivul: cheltuieli urgente în sezonul rece

Executivul condus de Victor Ponta a găsit din nou fonduri pentru edilii locali. Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, cu suma de 20 de milioane de lei (peste 4,5 milioane de euro), din Fondul de rezervă, bani care vor ajunge pe mâna primarilor pentru cheltuieli urgente în sezonul rece.

Decizia a fost luată pe furiş de Executiv, prin hotărâre, fără ca aprobarea actului normativ să fie anunţată pe site sau la finalul şedinţei de Guvern, aşa cum se întâmplă în cazul unor hotărâri sau ordonanţe de urgenţă uzuale. În hotărâre se arată că repartizarea sumei pe unităţi administrativ-teritoriale se face prin ordin al vicepremierului Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor venite de la primării.

Suplimentare cu repetiţie
În urmă cu o săptămână, bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost de asemenea suplimentat de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, cu 3,5 milioane lei, pentru finanţarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece. Şi acel transfer de fonduri a fost aprobat prin hotărâre, fără ca Executivul să anunţe aprobarea actului.

Cu toate că şi în acel act normativ este precizat că banii vor fi împărţiţi „pe unităţi administrativ-teritoriale“ prin ordin al ministrului de resort, adică al vicepremierului  Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor fundamentate de primării, Guvernul a susţinul că sunt alocaţi bani doar pentru oraşul Brad.

Tentativa cu ordonanţa
Până să ajungă în situaţia în care să le trimită bani primarilor prin hotărâri intempestive, Guvernul a încercat să o facă printr-o ordonanţă de urgenţă care ocolea legislaţia privind disciplina bugetară.

În urmă cu trei săptămâni, Ministerul de Finanţe, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prefigura un viitor şi incert ger năprasnic pentru a putea debloca, din fondul de rezervă al Guvernului, noi resurse financiare pentru primari.

„Potrivit prognozei meteorologice va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013“, se arăta în nota de fundamentare a ordonanţei. După ce informaţia a transpirat în presă, Guvernul a retras proiectul de ordonanţă şi a adoptat tactica hotărârilor ascunse. 

Ce spune legea
Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi unor ordonatori principali de credite pe bază de hotărâri ale Guvernului, dar numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Alte articole pe aceeaşi temă:

Dragnea: Primăriile nu au bani suficienţi pentru a putea trece sezonul rece

Premierul Ponta îşi face lege pentru miluirea primarilor

Bugetul pe 2014, făcut pentru baronii locali. Cum ar putea fi acoperit din bani europeni

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite