Iliescu, singurul preşedinte român din perioada postcomunistă portretizat de Enciclopedia Britannica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Ion Iliescu FOTO Arhiva Adevărul
Fostul preşedinte Ion Iliescu FOTO Arhiva Adevărul

Ion Iliescu este singurul preşedinte român din perioada postcomunistă a cărui biografie apare în versiunea online a Enciclopediei Britannica,  în timp ce Emil Constantinescu nu este menţionat în articolele prezente pe pagina oficială a enciclopediei, iar numele actualului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, apare menţionat într-o serie de bilanţuri anuale realizate de editorii publicaţiei.

La fel ca şi predecesorul său, Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu are propria pagină pe site-ul Enciclopediei, în care autorii vorbesc despre studiile efectuate de către fostul preşedinte la Moscova, despre momentul în care s-a alăturat Partidului Comunist Român şi despre ascensiunea sa în politică.

“Un protejat al lui Nicolae Ceauşescu, a beneficiat de pe urma alegerii mentorului său ca secretar general al partidului, în 1965”, scriu autorii. Cu toate acestea, articolul precizează că, din 1971, a căzut în dizgraţie, iar Ceauşescu i-a încredinţat tot mai puţine responsabilităţi.

“Iliescu a câştigat alegerile prezidenţiale din 20 mai 1990, primele care au permis votul deschis în ultimii 50 de ani şi a fost reales în 1992, pe 11 octombrie”, se mai arată în material. Autorii adaugă că, la începutul mandatului său, Iliescu “a făcut parte dintr-un guvern care includea mulţi foşti comunişti şi nu a făcut presiuni pentru reformele sociale şi economice de care era nevoie”.

Deşi a fost învins la alegerile din 1996, patru ani mai târziu, a obţinut un nou mandat la Cotroceni, iar în timpul celui de-al doilea mandat, se arată în articol, “a obţinut aderarea României la NATO şi a susţinut discuţiile al căror obiectiv era asigurarea statului de membru al Uniunii Europene”.

Enciclopedia Britannica este cea mai veche enciclopedie generală redactată în limba engleză, iar ultima ediţie publicată pe suport de hârtie a apărut în 2010.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite