Iliescu îl vrea pe Geoană la judecata BPN: "Să înveţe să respecte disciplina de partid"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu l-a criticat, luni, în Biroul Permanent al partidului, pe Mircea Geoană şi a cerut chemarea acestui în faţa conducerii partidului pentru a da explicaţii privind activitatea sa politică recentă.

UPDATE 19.37 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat pentru "Adevărul":

"De ceva vreme, domnul Mircea Geoană s-a lansat în diverse declaraţii şi afirmaţii, aprecieri. El este preşedintele Senatului, susţinut de PSD. Am avut un mic conflict, el a fost suspendat, dar asta nu înseamnă că el nu trebuie să respecte disciplina de partid.

Părererile personale sunt una, dar dacă ele afectează partidul, asta e total altceva.

E nefiresc ca un om susţinut de PSD să iasă cu declaraţii publice contrare poziţiei partidului. Am propus, aşadar, chemarea lui Mircea Geoană în conducerea partidului. Domnul Mircea Geoană trebuie să reintre cu afirmaţiile în rândul partidului, altfel, induce electoratului anumite întrebări.

Inclusiv plecarea domniei sale în Statele Unite este nefirească, nu a avut mandatul PSD să facă asta.

Să înveţe să respecte disciplina de partid".

UPDATE 17.27 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru "Adevărul" că "Nu sunt adevărate zvonurile că l-am chemat pe Geoană în BPN".

"Domnul Iliescu a cerut asta, da, s-a arătat nemulţumit de anumite declaraţii ale lui Geoană, dar noi avem acum nişte probleme foarte importante pe plan extern, nu ne preocupăm noi acum în BPN de domnul Geoană", a spus Ponta.

Surse din PSD au declarat pentru Mediafax că mai mulţi membri ai BPN au criticat ultimele afirmaţii făcute de Mircea Geoană, inclusiv cele referitoare la varianta unei competiţii interne în PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale. Sursele citate au arătat că lui Geoană i s-au reproşat şi întâlnirile pe care le organizează pentru promovarea Comitetului Naţional de Dezvoltare, despre care unii membri ai BPN au afirmat că ar fi o încercare de racolare a membrilor PSD. De asemenea, lui Geoană i s-a reproşat şi "slaba comunicare" cu grupul PSD din Senat.

La propunerea preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, membrii BPN au decis să îi solicite lui Geoană explicaţii pentru declaraţiile recente, despre care s-a opinat, în BPN, că ar dăuna unităţii USL. Cel mai probabil discuţia cu Geoană va avea loc săptămâna viitoare, au precizat sursele menţionate, arătând că la ea vor participa nu doar Victor Ponta şi Ion Iliescu, ci şi alţi membri ai BPN, dacă vor dori.

Iliescu a declarat pentru gandul.info, că Mircea Geoană a fost invitat la o discuţie cu liderii partidului, pentru a spune "ce vrea să facă".

"Omul ăsta a avut o sancţiune pe linie de partid, dar după ce i-a expirat are o agendă proprie. Situaţia nu mai poate fi lăsată aşa", a declarat, pentru gândul.info, Ion Iliescu.

Prezidenţiale şi "răutatea" lui Iliescu

Geoană a declarat, recent, că nu exclude o nouă candidatură la alegerile prezidenţiale, în urma unei competiţii în PSD şi că Ion Iliescu are o "răutate adunată în timp". Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, i-a spus lui Geoană să se ducă la PNL dacă vrea la prezidenţiale şi l-a îndemnat să se gândească mai bine înainte să facă afirmaţii legate de partid.

Iliescu: Cu gafele lui am pierdut alegerile!

Preşedintele de oanoare al PSD, Ion Iliescu l-a arătat cu degetul pe şeful Senatului, Mircea Geoană, ca responsabil pentru pierderea suferită de PSD în două confruntări electorale importante: parlamentarele din 2004 şi prezidenţialele din 2009.

"Am pierdut alegerile pe mâna noastră în 2004 şi alegerile prezidenţiale din 2009, tot pe mâna noastră, din cauza gafelor aceluiaşi om: Geoană. În 2004, a vrut neapărat să vadă lumea că este candidat la postul de premier şi a ieşit cu o declaraţie publică în care spunea că nu avem nevoie la alegeri de voturile PRM. Şi PRM a votat cu Băsescu. Şi tot el a făcut gafa care a dus la pierderea propriilor alegeri", a spus Iliescu, la Alexandria, la 9 septembrie 2011.

Alegerile prezidenţiale din 2009 au avut loc la expirarea mandatului actualului preşedinte al ţării, Traian Băsescu.Primul tur de scrutin a avut loc pe data de 22 noiembrie, iar turul doi, pe 6 decembrie. În al doilea tur de scrutin s-au calificat candidatul PSD Mircea Geoană și președintele în exerciţiu Traian Băsescu, ultimul câştigând un nou mandat cu 50,33% din voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite