Guvernul va aproba noi măsuri urgente din PNRR: combaterea abandonului şcolar, îmbunătăţirea traficului feroviar şi facilitarea racordării la sistemul de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

În şedinţa de Guvern de joi vor fi aprobate mai multe ţinte prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi care trebuie să intre în vigoare până la finalul anului, conform calendarului, printre care măsuri pentru combaterea abandonului şcolar, îmbunătăţirea transportului feroviar şi adoptarea unei OUG pentru racordarea cetăţenilor la serviciile de alimentare cu apă.

UPDATE - Priorităţile asumate de România prin PNRR referitoare la combaterea abandonului şcolar, îmbunătăţirea transportului feroviar şi facilitarea accesului la serviciile de apă şi canalizare au fost aprobate în şedinţa de Guvern de joi.

***

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, înainte de şedinţa de Guvern, că vor fi aprobate toate elementele care constituie jaloanele şi ţintele din cadrul PNRR.

„Reprezintă, practic, cel mai important obiectiv pe care noi l-am avut în acest sfârşit de an şi practic activitatea Guvernului (..) s-a centrat pe pe identificarea soluţiilor, astfel încât aceste jaloane şi ţinte să poată fi îndeplinite. Este cel mai important proiect naţional de redresare şi rezilienţă”, a spus premierul, precizând că este „o sumă foarte importantă de bani, 30 de miliarde de euro, pe care trebuie să îi accesăm şi să îi gestionăm pentru a realiza reformele şi investiţiile solicitate prin implementarea acestui plan. 

Nicolae Ciucă a avut discuţii aplicate cu membrii Guvernului, după cum a afirmat chiar el, pentru a grăbi lucrurile. „Vorbim despre proiecte şi reforme asumate, astfel încât beneficiile lor să fie resimţite de cetăţeni”, a mai spus prim-ministrul, care a oferit drept exemplu reforma din domeniul educaţiei, prin Proiectul Naţional de Reformă România Educată care urmăreşte, printre altele, reducerea abandonului şcolar.

„Printr-un Program pe care îl vom aproba în şedinţa de astăzi şi care reprezintă ţintă în PNRR, 2500 de unităţi de învăţământ din România vor beneficia de finanţare pentru a preveni părăsirea timpurie a şcolii, îndeosebi de către copiii din familii vulnerabile. Este o măsură care va schimba radical viitorul multor copii şi le va asigura şanse la o viaţă bună”, a declarat Ciucă.

În sectorul infrastructurii feroviare, premierul a anunţat că Guvernul va adopta un plan de acţiune al cărui scop este să crească cu cel puţin 25%, până în 2026, traficul feroviar şi să îmbunătăţească condiţiile pentru călători.„Transportul feroviar trebuie să devină o alternativă de călătorie rapidă, confortabilă şi nepoluantă. Avem la dispoziţie fonduri pentru acest obiectiv”, a afirmat el. 

Nu în ulimul rând, o altă ţintă asumată prin PNRR vizează şi serviciile extinse de alimentare cu apă şi canalizare, care va fi pusă pe masa miniştrilor în şedinţa de Guvern. 

„Printr-o Ordonanţă pe care o vom aproba astăzi, vom face posibilă racordarea la serviciile publice de alimentare cu apă a cetăţenilor din mai multe comunităţi. România are la dispoziţie în următorii ani, prin acest program, 968 de milioane de euro pentru managementul sustenabil al sectorului de apă şi apă uzată”, a arătat premierul. 

Citeşte şi: Coaliţia, la examenul maturităţii: cursă contra cronometru pentru urgenţele din PNRR

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite