Guvernul suplimentează secţiile de votare pentru Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dacian ciolos foto gov.ro

Guvernul va adopta, în şedinţa de astăzi, ordonanţa de urgenţă care va permite suplimentarea secţiilor de vot pentru românii din Diaspora, acolo unde este cazul, şi proiectul de hotărâre care se referă la data la care vor avea loc alegerile parlamentare.

Guvernul a pus în dezbatere publică, pe 18 august, OUG privind alegerile parlamentare şi votul prin corespondenţă, care prevede că MAE va putea propune deschiderea de noi secţii de votare, în funcţie de necesităţi, permite votul pe liste suplimentare pentru mai multe categorii de persoane şi permite înregistrarea în Registrul electoral şi prin mail.

Este modificată astfel Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, şi se introduce posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să propună Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea unor noi secţii de vot în străinătate în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor. Secţiile normale se vor deschide, ca şi până acum, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale, dar şi în localităţile unde cel puţin 100 de persoane fac o solicitare.

Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri şi un proiect de hotărâre prin care se va stabili data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an. Guvernul a avansat partidelor data de 4 sau 11 decembrie pentru ziua alegerilor parlamentare, însă liderii politici nu s-au putut pune de acord asupra unei singure date şi fiecare a lansat propria variantă. Doar ca să pună beţe în roate premierului Dacian Cioloş, unele partide, precum ALDE,au respins, din start, cele două propuneri ale Executivului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite