Guvernul strânge cureaua. Ciolacu i-a cerut ministrului de Finanțe un plan de reducere a cheltuielilor. Lista măsurilor

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministerului de Finanțe un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor,  potrivit unor surse guvernamentale. Impactul bugetar este estimat la 8 miliarde de lei.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

Potrivit unor surse guvernamentale, printre măsuri se prevăd reducerea aparatului de stat, reducerea sporurilor, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii și prioritizarea proiectelor de investiții publice.

Mai exact, prin reducerea aparatului de stat se dorește creșterea normativelor de personal alocate unei funcții de conducere, reducerea numărului de posturi vacante cu 200.000 fapt care rezultă o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000. De asemenea, se dorește reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație, supravegherea în companiile de stat, plafonarea indemnizațiilor pentru membrii Consiliului de Administrație și membrii Consiliului de Supraveghere și directorat din companiile de stat, dar și comasarea/desființarea unor instituții și agenții cu sarcini suprapuse.

Printre măsuri se numără și reducerea sporurilor prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS), de la 33% la 20%.

De asemenea, se dorește reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii, altele decât cele pentru medicamente și spitale, și a cheltuielilor de funcționare a statului. Mai exact, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, altele decât cele pentru medicamente, spitale și programe de sănătate, în timp ce reținerea în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și în  bugetul asigurărilor pentru șomaj a creditelor de angajament și creditelor bugetare se anulează cu ocazie primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile.

Potrivit surselor guvernamentale, o altă măsură ar fi prioritizarea proiectelor de investiții publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite