Cum explică o consilieră a premierului impunerea contribuției de sănătate celor care lucrează în construcții

0
Publicat:

Consiliera premierul Marcel Ciolacu susține că temerile angajaților din construcții nu ar trebui să fie direcționate către Guvern, ci către angajatori. Victoria Stoiciu a precizat că acesta este un pas către o „societate mai dreaptă” și că patronii din construcții pot majora salariile angajatorilor.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„Angajații din construcții protestează împotriva eliminării facilităților fiscale. Teama că veniturile lor ar putea scădea este legitimă. Dar revendicările în cazul de față nu trebuie direcționate către Guvern, ci către angajatori. Patronii din construcții au la dispoziție măsura creșterii salariului net cu 10%, cota corespunzătoare plății contribuțiilor de sănătate, astfel încât veniturile angajaților să nu aibă de suferit”, susține Victoria Stoiciu, într-o postare pe Facebook.

Consiliera premierului a precizat că în perioada 2018-2021, după ce a fost introdusă scutirea pentru angajații din construcții, marja de profit în acest sector aproape s-a dublat în medie față de perioada anterioară: „Profiturile record ale firmelor de construcții din ultimii ani pot constituie o premisă suficientă pentru a opera majorări ale salariilor brute ale angajaților și pentru a elimina scutirile fiscale”.

Victoria Stoiciu a subliniat că eliminarea facilităților fiscale din construcții reprezintă un pas necesar către o societate mai dreaptă, precizând că o România mai dreaptă înseamnă privilegii zero în materie fiscală sau de orice altă natură.

„Este nedrept ca un salariat cu salariul minim pe economie de 3000 de lei brut să plătească contribuții de sănătate de 10%, iar un angajat cu salariul minim brut de 4000 de lei să plătească zero contribuții de sănătate”, a adăugat aceasta.

„Toți beneficiem de servicii medicale, deci toți cei care putem plăti, trebuie să plătim. Cu toții ne dorim un sistem de sănătate mai performant, iar sub-finanțarea serviciilor medicale este o problemă cronică, care afectează negativ calitatea serviciilor medicale. Nu putem avea servicii medicale ca în Occident cu nivelul de finanțare din ultimele decenii. Pur și simplu, avem nevoie de mai mulți bani la sănătate, iar pentru asta trebuie să plătim toți. Beneficiari vom fi cu toții, inclusiv angajații din construcții”, a transmis consiliera pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite