Guvernul a stabilit cum intră în  insolvenţă judeţele, oraşele şi comunele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, astăzi,  proiectul unei ordonanţe de urgenţă privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale.

UPDATE Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a anunţat aprobarea ordonanţei de urgenţă.

UPDATE Premierul Victor Ponta a afirmat marţi că autorităţile locale care se îndatorează nejustificat vor intra „într-o procedură specială“, astfel încât să fie prevenite încălcările de acest fel.
„Avem o decizie importantă, legată de situaţia financiară a autorităţilor publice locale. O să luăm o decizie dificilă, dar necesară şi ca un semnal, pentru primari, preşedinţi de Consilii Judeţene: cei care sunt serioşi, cei care fac eforturi, cei care îşi administrează bine bugetele trebuie să fie recompensaţi, cei care se îndatorează şi cheltuie doar ca să fie realeşi, vor intra într-o procedură specială, în aşa fel încât să nu ne trezim după aceea că ei s-au ales sau au plecat cine ştie pe unde, prin ce ţări şi noi rămânem să plătim datoriile. “, a spus Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Miza ordonanţei de urgenţă o constituie datoriile acumulate de autorităţile locale - aşa-numitele arierate, care au provocat deja scandal în USL. La începutul anului, ministrul Bugetului Liviu Voinea a trimis o scrisoare autorităţilor locale în care le cerea să îşi plătească datoriile cu prioritate. Reducerea arieratelor a făcut şi obiectul unei negocieri între Guvernul Ponta şi Fondul Monetar Internaţional.

Preşedinţii de Consiliii Judeţene din USL au cerut demiterea lui Liviu Voinea, cel mai vocal fiind preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Ponta i-a dat câştig de cauză lui Voinea şi ulterior, Nicuşor Constantinescu a pierdut funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene (UNCJR).

În cele din urmă, Guvernul a reglementat situaţia arieratelotr printr-o ordonanţă de urgenţă, care a fost, însă, ulterior, modificată de Parlament.

Prin noile reglementări, creditorii îşi vor primi sumele datorate, fără ca activitatea şi serviciile administraţiei publice locale să fie blocate.

Prin criză financiară, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege situaţia unităţii administrativ-teritoriale în care nu sunt achitate obligaţiile de plată, lichide şi exigibile, mai vechi de 90 de zile, şi care depăşesc 15% din bugetul general al unităţii administrativ-teritoriale respective şi/sau nu sunt achitate drepturile salariale prevăzute în bugetul local de venituri şi cheltuieli sau în bugetele instituţiilor sau serviciilor publice de interes local sau judeţean, după caz, pe o perioadă mai mare de 90 de zile de la data scadenţei.

Autoritatea deliberativă (CJ sau CL) ia act de existenţa situaţiei de criză financiară, prin adoptarea unei hotărâri, şi mandatează ordonatorul principal de credite să elaboreze un proiect de plan de redresare financiară. Ordonatorul principal de credite solicită înregistrarea hotărârii autorităţii deliberative în Registrul local al situaţiilor de criză financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, care este gestionat de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene. În termen de 5 zile de la adoptarea hotărârii prin care a fost declarată starea de criză financiară, se constituie Comitetul pentru situaţii de criză financiară, prin ordin al prefectului.

Ordonatorul principal de credite împreună cu ceilalţi membri ai Comitetului pregătesc un Plan de redresare financiară a unităţii administrativ-teritoriale, cu avizul Camerei de Conturi. Planul de redresare financiară cuprinde, printre altele, măsuri care să asigure prestarea serviciilor publice esenţiale de către autorităţile administraţiei publice locale, măsuri de îmbunătăţire a managementului financiar, de creştere a gradului de colectare a veniturilor şi de generare de venituri suplimentare, măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Planul de redresare financiară poate fi modificat ori de câte ori este necesar, în cazul în care apar date, informaţii sau fapte necunoscute la momentul aprobării acestuia. Situaţia de criză financiară încetează prin adoptarea unei hotărâri de către autoritatea deliberativă, la cererea ordonatorului principal de credite şi cu avizul consultativ al Comitetului pentru situaţii de criză financiară. Criza financiară încetează dacă:

  • criteriile de neachitare a obligaţiilor de plată sau a drepturilor salariale nu s-au mai evidenţiat timp de 180 de zile calendaristice
  • sau dacă, dimpotrivă, sunt îndeplinite criteriile pentru declararea stării de insolvenţă, prevăzute de art.75 alin.1 din Legea nr.273/2006

Procedura de insolvenţă, similară cu cea a societăţilor comerciale, se deschide pe baza unei cereri introduse la tribunal de către creditori sau de ordonatorul principal de credite. Pentru perioada de insolvenţă, administratorul judiciar împreună cu ordonatorul principal de credite întocmesc un plan de redresare a insolvenţei, care trebuie să fie supus avizării Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene sau a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Camerei de Conturi teritoriale. Executarea Planului de redresare a stării de insolvenţă nu poate dura mai mult de 3 ani, cu începere de la data admiterii acestuia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite