Se strânge laţul în jurul Administraţiei Obama în scandalul Fiscului: mai mulţi adjuncţi ai preşedintelui ştiau de anchetele demarate pe motive politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii lui Obama ştiau despre scandalul din jurul Fiscului, dar au ales să nu-l informeze pe preşedinte
Consilierii lui Obama ştiau despre scandalul din jurul Fiscului, dar au ales să nu-l informeze pe preşedinte

Şeful de cabinet al preşedintelui american Barack Obama şi alţi oficiali seniori de la Casă Albă ştiau încă din aprilie că o anchetă guvernamentală va demonstra faptul că, în timpul campaniei electorale pentru prezidenţialele din noiembrie 2012, Fiscul a demarat anchete pe criterii poltice şi a avut chiar practici la limita hărţuielii împotriva adversarilor lui Obama.

Jim Carney, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, a anunţat luni faptul că mai mulţi consilieri ai preşedintelui, printre care şi şeful său de cabinet, Denis McDonough, au ştiut încă din aprilie de rezultatele anchetei guvernamentale privind eventuale abuzuri comise de Internal Revenue Service (IRS, Fiscul american) din timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale. 

Niciunul dintre apropiaţii lui Obama nu l-au informat însă pe preşedinte despre această investigaţie, susţine purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, citat de Associated Press. Obama ar fi aflat despre aceasta din presă, câteva săptămâni mai târziu, a adăugat acesta. 

Rămâne însă un mister felul în care Barak Obama a putut rămâne neinformat cu privire la efectuarea acestei anchete, precum şi a rezultatelor ei, mai ales după ce şi Trezoreria Americană a anunţat acum că a trimis două avertismente Casei Albe în săptămânile dinainte de publicarea informaţiilor. 

Decizia de a-i ascunde preşedintelui scandalul reflectă dorinţa consilierilor de a-l distanţa pe Obama de eventualele controverse iscate în jurul Administraţiei sale, notează jurnaliştii americani. 

În plus, susţine Carney, „este o regulă absolut cardinală să nu intervenim în investigaţii înainte de finalizarea lor”. 

Republicanii n-au întârziat însă să-l acuze pe preşedinte că a scăpat frâiele şi că ignoră probleme importante legate de activitatea Administraţiei sale. 

Scandalul legat de transformarea Fiscului în instrument politic folosit în campanie a izbucnit în urma mai multor plângeri formulate de membrii mai multor grupări conservatoare, care susţin că au fost luaţi în vizor şi anchetaţi în mod inadecvat doar din cauza culorii politice. Potrivit dosarului de anchetă, cel puţin un oficial înalt din cadrul IRS ştia de faptul că instituţia demarează investigaţii pe criterii politice. 

Internal Revenue Service (IRS, Fiscul american) nu doar că a pornit anchete pe criterii politice, dar a şi furnizat presei documente confidenţiale ale grupărilor politice pe care le avea în vizor. În 2012, în plină cursă electorală pentru prezidenţialele din noiembrie, IRS a dat publicităţii nu mai puţin de nouă cereri cu caracter confidenţial primite, toate înaintate de grupări politice conservatoare.

Acum, chiar jurnaliştii propublica.org, organizaţia media care a primit documentele de la Fisc au publicat un articol în care povestesc cum, în noiembrie 2012, cu puţin timp înainte de alegeri, au primit 31 de cereri primite de Fisc de la diverse organizaţii. 

Documentele veneau ca răspuns la o solicitare trimisă de jurnalişti pentru 67 de grupuri politice care ceruseră deduceri fiscale. Dintre cele 31 de documente primite, nouă erau marcate ca fiind încă neaprobate. Asta înseamnă că solicitările încă erau procesate de Fisc, prin urmare nu puteau fi date publicităţii. 

Grupurile de lobby se angajau să nu facă politică

Atunci, jurnaliştii au decis să publice şase dintre aceste cereri, considerând că ele servesc interesului public. Materialele publicate atunci de propublica.org arătau că grupări politice conservatoare îşi luau angajamentul, în actele trimise Fiscului, că nu se vor implica în politică, deşi până la urmă au acţionat ca grupuri de lobby. Tema sponsorilor din spatele acestor organizaţii conservatoare, majoritatea aparţinând mişcării Tea Party. 

Săptămâna trecută, preşedintele Barack Obama i-a cerut şefului Fiscului să-şi depună demisia în urma scandalului. Steven Miller, directorul Internal Revenue Service (IRS, Fiscul american) a fost forţat să părăsească funcţia, după ce Barack Obama a calificat acţiunile Fiscului drept „de neiertat”, adăugând că „americanii au dreptul să fie furioşi din această cauză, şi eu sunt furios”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite