Cum pregătește Guvernul înmormântarea foștilor președinți ai României. Ion Iliescu e decanul de vârstă

0
Publicat:

Guvernul a pus la punct, în ședința de joi, cadrul legal pentru crearea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat printr-o ordonanţă de modificare şi completare a Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale. În prezent, cel mai în vârstă fost șef de stat e Ion Iliescu, care are 93 de ani.

Ion Iliescu este decanul de vârstă în cazul ex-șefilor de stat FOTO Adevărul
Ion Iliescu este decanul de vârstă în cazul ex-șefilor de stat FOTO Adevărul

Astăzi s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat. Este un ceremonial rezervat actualilor şi foştilor şefi de stat. Este cel mai înalt grad de recunoaştere a meritelor unui cetăţean român în slujba ţării sale şi pentru a vedea în ce va consta această coordonare instituţională în caz de funeralii naţionale va trebui să vină şi o altă hotărâre de Guvern care va detalia toată această procedură. Deci, prin ordonanţa de astăzi se creează Comitetul de organizare a funeraliilor de stat", a declarat Mihai Constantin, purtător de cuvânt, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Pentru desfășurarea funeralilor de stat se constituie Comitetul de organizare a funeraliflor de stat, structură fără personalitate juridică coordonată de șeful Cancelariei Prim-Ministrului”, prevede proiectul de hotărâre. Regulamentul de organizare și functionare și componența Comiletului de organizare a funeraliilor de stat vor fi aprobate ulterior prin altă hotarâre a Guvernului.

Prezentul act normativ va avea impact pozitiv asupra imaginii României prin manifestarea considerației și înaltei aprecieri de care se bucură anumite categorii de personalități publice. În ceea ce privește costurile ce rezultă în urma intrării în vigoare a măsurii propuse prin acest proiect de act normativ, acestea nu pot fi estimate la acest moment, având în vedere faptul că se referă la un eveniment care nu poate fi preconizat când va avea loc”, arată Guvernul.

Un serviciu remarcabil

După ședința de Guvern, Executivul a venit cu noi precizări. „Inițierea și aprobarea Ordonanței Guvernului sunt incluse în Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Temeiul legal pentru desfășurarea funeraliilor de stat este Legea 215/2016 privind ceremoniile oficiale și sunt expresia celei mai înalte aprecieri acordate de România personalităților publice care au oferit un serviciu remarcabil poporului său, motiv pentru care este necesar a se constitui la nivelul administrației publice centrale un comitet pentru organizarea acestora”, arată un comunicat al Guvernului.

„Funeraliile de stat se organizează în cazul decesului președintelui României sau foștilor șefi de stat, iar funeraliile cu onoruri militare se organizează în cazul decesului  președinților și foștilor președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, precum și în cazul premierului sau foștilor premieri ai României”, mai arată Executivul.

Dintre ex-șefii de stat, Ion Iliescu este cel mai în vârstă fost președinte, având aproape 94 de ani (îi împlinește în martie). Emil Constantinescu, președinte între 1996 și 2000, are 84 de ani. Traian Băsescu este cel mai tânăr fost șef de stat, având 72 de ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite