Grindeanu, despre afirmaţiile lui Viktor Orban: Au fost rasiste. Nu doreşte nimeni să iasă UDMR de la guvernare, dar clarificare îmi doresc să existe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu FOTO Inquam Photos / George Călin
Sorin Grindeanu FOTO Inquam Photos / George Călin

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, la Prima TV, că afirmaţiile premierului maghiar Viktor Orban la Tuşnad au fost rasiste şi susţine că această chestiune va fi discutată la prima şedinţă de coaliţie. Vicepremierul a precizat că nu doreşte nimeni ca UDMR să iasă de la guvernare, dar a menţionat că îşi doreşte să existe o clarificare.

„În primul rând, am făcut declaraţii pe acest subiect. A făcut şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Am declarat ceea ce cred că e o chestiune inedită, că sunt 100% de acord cu ce a spus preşedintele”, a transmis Sorin Grideanu.

„Răspunsul totuşi trebuie să vină. Şi nu priveşte nimeni cu pasiune, dar clarificări trebuie să vină pentru că motivaţia e simplă. Declaraţiile făcute de premierul ungar acolo… aş folosi un singur cuvânt, au fost rasiste. Din punctul meu de vedere, da. Şi nu doar din al meu şi am văzut, nu doar în România, am văzut şi alte poziţii internaţionale care au fost”, a completat vicepremierul PSD.

Întrebat cum i s-a părut reacţia lui Kelemen Hunor la declaraţiile premierului maghiar, Grindeanu a răspuns:  „Moale. Dar nu o spun eu. Am văzut o declaraţie a lui Marko Bela, fostul preşedinte UDMR, care spunea că e nevoie de mai multă clarificare şi că se aşteaptă ca liderii UDMR să facă acelaşi lucru. Acea clarificare e necesară dacă ea se va face, nu doreşte nimeni să iasă UDMR de la guvernare. Dar o clarificare îmi doresc să existe”.

Liderul social-democrat consideră că această chestiune va fi discutată la viitoarea şedinţă a coaliţiei. „Săptămâna aceasta a fost şedinţă de Guvern. Colegii de la UDMR, mare parte dintre ei sunt în săptămâna probabil pe care şi-au luat-o pentru a avea concediu. Nu e o chestiune care să fie evitată. Eu cred că la prima şedinţă a coaliţiei va fi discutată. Am avut şi preşedintele partidului meu, care a fost într-o situaţie aparte, a avut COVID. Deci, de aceea, această şedinţă de coaliţie, care se ţine săptămânal, nu a avut loc. Dar va avea loc”, a transmis Grindeanu.

Întrebat de ce mai ţin UDMR la guvernare, Grindeanu a punctat:  „Sunt buni profesionişti miniştrii UDMR. Relaţia pe care eu, cel puţin, ca ministru al Transporturilor, o am cu colegii din UDMR, din Guvern, este foarte bună şi îmi doresc să continue. De fiecare dată când avem proiecte comune, că vorbim de Ministerul Dezvoltării, cu care interacţionăm mult, la fel cu Ministerul Mediului, când avem proiecte comune, de fiecare dată e un efort comun şi mi-ar părea foarte rău să fie scoşi de la guvernare. Nu sunt de acord cu aşa ceva, atâta timp cât există şi vor exista acele clarificări absolut necesare”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite