Gorghiu: Recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni devine prioritate a sistemului judiciar

0
Publicat:

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat că recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni devine o prioritate a sistemului judiciar din România, după ce a anunţat că anul acesta va deveni operaţional Registrul integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni - ROARMIS.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Suntem în dezvoltarea unei aplicaţii pe care Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate - ANABI o gestionează, o aplicaţie care înseamnă o bază de date amplă, în care se vor înscrie şi instanţe şi parchete şi instituţii şi vom putea să eficientizăm recuperarea acestor creanţe. Cred că mesajul cel mai important este acesta: de astăzi, privind înspre viitor, recuperarea prejudiciilor (...) provenite din infracţiuni devine prioritate a noastră, ca sistem”, a declarat Gorghiu duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, în Argeș, potrivit Agerpres. 

Ministrul a mai anunţat că, la începutul lunii septembrie, va avea o discuţie cu procurorul general, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cadrul căreia va fi abordată şi implementarea strategiei de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni.

„Atunci când o persoană, indiferent cum o cheamă, săvârşeşte o infracţiune, statul român cheltuieşte cu acea persoană, cu etapa de urmărire penală, cu judecata acelei persoane, cheltuieşte bani şi cu executarea pedepsei în sistemul penitenciar din România, cu probaţiunea”, a mai explicat Gorghiu.

Totodată, ministrul a arătat că, „din păcate, (...) de multe ori România pune în centrul strategiei sale (...) condamnarea persoanei respective, tragerea sa la răspundere penală, dar nu pune întotdeauna accentul şi pe recuperarea prejudiciului”.

„Ca ministru al Justiţiei, (...) am discutat cu magistraţii şi le-am solicitat tuturor, în calitatea oficială pe care o am, să punem pe acelaşi loc şi tragerea la răspunderea penală şi recuperarea prejudiciului, pentru că vorbim de sume mari de bani care provin din infracţiuni, pe care statul român, din păcate, nu-i vede", a mai spus ministrul Justiţiei, potrivit sursei citate.

Alina Gorghiu a anunțat că anul acesta va deveni operaţional Registrul integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni - ROARMIS.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite