Gorghiu, la un an de la aprobarea fuziunii PNL-PDL: Chemăm toate partidele la consultări pe tema Codului fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Cosmin Iftode
Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Cosmin Iftode

Liderii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au anunţat luni că propun demararea unor consultări, între toate partidele politice, inclusiv pe tema Codului fiscal.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări declaraţiile

Alina Gorghiu: După cum ştiţi, am avut şedinţa de unificare a PNL şi sunt două teme pe care vrem să le prezentăm. În primul rând, poziţia PNL referitoare la subiectele de pe agenda publică, iar domnul Blaga va comunica poziţia referitoare la rectificarea bugetară. Referitor la poziţia noastră pe teme publice, PNL a pornit de la premisa că românii au nevoie de o nouă abordare a temelor politice. Este necesar ca oamenii politici să ofere un alt tip de discurs şi de acţiune. PNL propune astăzi câteva teme de discuţie care pot fi tratate nepartizan şi care pot face obiectul unui consens pe principii şi reguli. În primul rând, stabilitatea macroeconomică a României. Suntem cu toţii de acord că manipularea şi aroganţa folosite în exercitarea funcţiei publice în interes personal ar trebui eliminate sau marginalizate. PNL crede că politica se poate face cu echilibru. Le propunem liderilor politici demararea unor consultări publice cu privire la temele care pot schimba România în bine. Una din marile probleme ale României a fost lipsa unui acord între partide în ce priveşte strategiile pe termen mediu şi lung. Fiecare partid care a condus România în felul său a schimbat direcţia de dezvoltare. Ne aflăm într-un moment în care nu ne mai putem permite astfel de lucruri. PNL crede că pe temele de interes major avem nevoie de un acord politic care să traseze principalele obiective strategice pe termen mediu şi lung. Consultările ar fi pe Codul Fiscal, noua lege a salarizării, absorbţia fondurilor europene, reforma administraţiei publice, aderarea la Schengen, fonduri europene. Vom transmite această propunere tuturor partidelor politice parlamentare, chiar astăzi. Pe data de 3 august avem Birou Politic. În funcţie de reacţia partidelor, pe data de 3 august vom propune un calendar al dezbaterilor şi o echipă care să participe la discuţiile pe cele şase puncte menţionate. Întrebarea care se pune este: de ce ne vom aşeza cu Dragnea la masă? Am avut această discuţie şi, între Liviu Dragnea şi stabilitatea politicilor publice din România, PNL alege stabilitatea politicilor publice.

Nu s-a pus problema să votăm împotriva Codului fiscal, să-l ardem. Pentru că au fost ridicate semne de întrebare din partea guvernatorului BNR, a Preşedinţiei, credem că este oportun să facem încă o analiză înainte de a vota pachetul de relaxare fiscală.

Vasile Blaga: Asistăm la o rectificare care se face la sediul unui partid, nu la sediul Guvernului, bugetul ţării transformându-se în puşculiţa PSD. Rectificarea este disperarea lui Ponta de a controla PSD. Nu ar trebui tăiat niciun leu de la Sănătate. De la Sănătate se vor tăia, ştiţi bine, peste 600 de milioane de lei. Deşi TVR se află într-o situaţie disperată, Guvernul îi taie fonduri. Se taie aproape un miliard de lei de la Ministerul Transporturilor, bani de investiţii. Cum crede Ponta că poate acoperi golul lăsat? Guvernul dă un şut unor bani care ar fi venit pe gratis în România. Suntem într-o situaţie strategică delicată, dar iată că Ponta va tăia şi de la Apărare.

Am avut o astfel de discuţie, fostul PDL cu domnul Ponta, pe teme importante. Nu există nicio şansă pentru reforma administraţiei publice locale dacă nu se va ajunge la un pact între partide politice. Cînd discuţi despre organizarea administraţiei publice locale, o astfel de reformă se poate face doar dacă această temă nu este una de campanie electorală. Avem o altă temă: Schengen. Zece parlamentari m-au întrebat dacă şi România va reloca refugiaţi şi am spus clar: înţelegem principiul solidarităţii, deci vom reloca şi noi, undeva sub 2000 de refugiaţi, vor trebui asigurate condiţii, dar trebuie să ne înţelegeţi şi dumneavoastră, germanii, că şi noi avem tot dreptul să intrăm în Schengen.

Blaga, despre problemele din filiale: Şi în familie mai există probleme, de aceea, săptămâna trecută am fost în Bărăgan, mîine suntem la Teleorman. Sunt majoritatea judeţelor în care lucrurile merg bine.

Vizitele în teritoriu au ca scop şi promovarea politicilor noastre, promovarea Programului de guvernare înseamnă foarte multă muncă în teritoriu.  

Alina Gorghiu, despre problemele din teritoriu: Suntem cotaţi ca cel mai mare partid din România la acest moment, credem că trebuie să mergem mai departe cu programul de guvernare pe care l-am realizat. E un program pe care îl vom pune în practică. Avem un premier desemnat, facem Opoziţie ca la carte, menţinem parteneriatul cu Preşedinţia şi punctul în care vrem să ajungem este câştigarea alegerilor locale, de aceea facem acest turneu prin ţară, pentru că de la Bucureşti nu se pot câştiga alegerile locale. Mergem şi vedem cu ce putem să ajutăm.

Până acum, inventarul reuşitelor la nivel parlamentar şi public ne face să credem că suntem în direcţia corectă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite