Gheorghe Falcă, reproşuri pentru UDMR pe tema Ministerului Dezvoltării: „Nu aţi avut respect. V-aţi înţeles cu PSD!” / Csoma Botond: „Fals. Exageraţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL, a avut un schimb dur de replici cu Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, într-o emisiune la Digi24, pentru că Uniunea Maghiarilor nu le-a cedat liberalilor Ministerul Dezvoltării în timpul negocierilor pentru formarea noului guvern. Europarlamentarul PNL susţine că UDMR s-a înţeles cu PSD în acest sens, într-o întâlnire separată dintre Kelemen Hunor şi Marcel Ciolacu.

Gheorghe Falcă a transmis că „logic” ar fi fost ca social-democraţii să preia Transporturile, liberalii Dezvoltarea, iar UDMR Ministerul Fondurilor Europene. Liberalul susţine că Uniunea Maghiarilor a greşit faţă de PNL pentru că nu şi-a văzut „dimensiunea”. 

„S-a demonstrat că nu au avut un respect faţă de partenerii care au fost corecţi”, a spus Gheorghe Falcă. „Exageraţi”, a fost replica lui Csoma Botond, care s-a declarat surprins de poziţia liberalului şi a spus că speră că nu este împărtăşită şi de PNL. În schimb, europarlamentarul liberal a subliniat că mai mulţi colegi din partid sunt nemulţumiţi din cauză că nu le-a revenit Ministerul Dezvoltării

„Eu am un singur regret şi, surprinzător, nu este faţă de PSD. Regretul meu este că cei de la UDMR nu ne-au înţeles (...) Sunt nemulţumit pentru că nu ne vedem fiecare dimensiunea. Noi am înţeles dimensiunea PSD-ului şi PSD-ul a înţeles poate dorinţa noastră de a fi primii în mandat. Nu cred că trebuie să te cramponezi să ai ministere atât de puternice, când ceilalţi doresc să aibă şi un minister care să aibă şi o anumită forţă în guvernare. Din punctul meu de vedere, au greşit faţă de toţi, pentru că era o normalitate ca PNL să preia Ministerul Dezvoltării şi UDMR să preia Ministerul Fondurilor Europene, era un echilibru al lucrurilor”, a declarat Gheorghe Falcă, duminică seara, la Digi24.

La rândul său, liderul deputaţilor UDMR a replicat spunând că şi PNL se „cramponează“ de un minister. 

„Nu aş dori să intru într-o polemică. Domnul Falcă vorbeşte de PNRR, nu înţeleg de ce nu este mulţumit că PNL a luat Ministerul Fondurilor Europene. Nu ştiu de ce ne acuză pe noi că ne-am cramponat, şi eu aş putea să-l acuz pe dl. Falcă că de ce au vrut să se cramponeze de Ministerul Dezvoltării. (...) N-am înţeles de ce spuneţi că noi ne cramponăm de un minister când şi dumneavoastră faceţi acelaşi lucru, vă cramponaţi de un minister şi spuneţi că noi n-am fost îndreptăţiţi. Eu sper că lucrurile vor intra pe un făgaş normal şi nu începem această colaborare în această nouă coaliţie cu o gâlceavă”, a fost replica lui Csoma Botond.

Gheorghe Falcă: Nu aţi înţeles ierarhiile

Europarlamentarul PNL a transmis că UDMR nu a înţeles ierarhiile politice. „O să-i spun şi dlui Kelemen Hunor, când o să ne revedem, că nu a fost corect. Puteaţi să înţelegeţi ierarhiile. Faptul că nu aţi înţeles aceste ierahii, eu, Gheorghe Falcă, îmi permit pentru prima dată să vă spun că aţi greşit faţă de noi şi aţi greşit faţă de ierarhiile care se întâmplă în politică”, a spus acesta, amintind că UDMR şi-ar fi dorit să ia Ministerul Fondurilor Europene, în cazul unui guvern minoritar.

Întrebat dacă supărarea sa vine şi din faptul şi-ar fi dorit să conducă Ministerul Dezvoltării, liberalul a răspuns: „Pentru PNL era o normalitate ca în momentul în care PSD preia Ministerul Transporturilor, era o normalitate ca PNL să preia Ministerul Dezvoltării. Eu ca persoană - vă vor spune liderii partidului ce discuţii au fost cu mine. Nu este o chestiune personală, pentru că liderii partidului au discutat cu mine pentru Ministerul Fondurilor Europene, pentru că sunt vicepreşedinte pe fonduri europene, şi eu le-am spus: voi rămâne europarlamentar”.

Gheorghe Falcă a mai spus că joi vom avea guvern „cum vrea UDMR-ul. Dar asta nu înseamnă că n-o să spun în faţă UDMR-ului acest mesaj: astăzi s-a demonstrat că nu au avut un respect faţă de partenerii care au fost corecţi...”

„Exageraţi. N-ar trebui să începem aşa o colaborare în coaliţie. Să vorbiţi de lipsă de respect...Nu cred că UDMR-ul a avut lipsă de respect faţă de PNL, faţă de preşedintele PNL Florin Cîţu sau faţă de premierul României. Dacă vreţi să duceţi discuţia în această direcţie, sper că o faceţi pe persoană fizică şi nu în numele PNL. Este incorect din partea dvs”, i-a reproşat liderul UDMR.

„E punctul meu de vedere, nu al partidului”, a precizat Falcă.

Întâlnire „secretă” PSD-UDMR

Gheorghe Falcă a adus în discuţie o posibilă întâlnire separată între Kelemen Hunor, liderul UDMR, şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, în care cei doi ar fi avut o discuţie pe tema menţinerii Ministerului Dezvoltării la UDMR. Europarlamentarul a spus că PNL a acceptat în cele din urmă rezultatul aceastei întâlniri pentru că era interesat ca România să aibă un guvern cât mai repede.

Întrebat dacă vrea să spună că UDMR şi-a păstrat Ministerul Dezvoltării pentru că a negociat separat cu PSD în acest sens, europarlamentarul liberal a răspuns:. „E o realitate, nu poate fi negată”.

„Este fals, domnul Falcă, nu e bine că spuneţi neadevăruri şi nu înţeleg de ce sunteţi aşa nemulţumit! Pentru că în fosta coaliţie n-aţi avut nici Transporturile, nici Dezvoltarea şi nici Fondurile Europene. Nu dvs v-aţi cramponat de minister? Acum veniţi şi-mi ţineţi morală?” a intervenit Csoma Botond.

Contactat telefonic, Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a negat şi el că ar fi existat discuţii „secrete” între PSD şi UDMR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite