Fosta şefă a TVR Doina Gradea atacă numirile interimarilor de la postul public şi Radioul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Gradea FOTO Doina Gradea Inquam Photos / George Călin
Doina Gradea FOTO Doina Gradea Inquam Photos / George Călin

Fosta şefă a TVR Doina Gradea a scris Uniunii Europene de Radio şi Televiziune în legătură cu numirea pentru a doua oară a noilor conduceri de la TVR şi Radioul Român, după ce CCR admisese ca fiind neconstituţională numirea Ramonei Săseanu şi cea a lui Liviu Popescu. Gradea cere organizaţiei să ia atitudine invocând necesitatea de independenţă a Televiziunii Române Publice pentru a-şi îndeplini misiunea de a servi interesul public.

„Astăzi am scris Directorului general European Broadcasting Union (EBU), Preşedintelui şi Vicepreşedintelui, legat de situaţia încălcării Deciziei CCR privind neconstituţionalitatea numirii directorilor interimari la Televiziunea şi Radioul Public din România. Voi continuă să fac toate demersurile legale posibile pentru îndreptarea acestei situaţii fără precedent”, a afirmat Doina Grădea.

Doina Gradea a explicat că paşii făcuţi de majoritatea parlamentară nu numai că reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, dar şi la adresa independenţei TVR.

Ea a mai scris că deciziile sunt neconstituţionale şi sunt în contradicţie cu Consiliul European şi atrage atenţia asupra faptului că Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune poate asista membrii şi asociaţii săi din punct de vedere legal sau tehnic şi îi poate reprezenta sau interveni pentru interesele acestora în ceea ce priveşte îndeplinirea misiunii acestora de a servi interesului general public în cel mai bun mod posibil.  

Fosta şefă TVR cere EBU să ia atitudine cu privier la presiunea politică şi atacul fără precedent asupra independenţei Televiziunii Publice Române. Ea a mai adăugat că acestea sunt similare cu cele ale partidelor şi politicienilor neliberali din alte ţări europene.

Doina Gradea a mai atras atenţia asupra faptului că statul de drept şi procesele democratice trebuie să prevaleze. De asemenea, fosta şefă a TVR a precizat în înceheiere că va duce această chestiune în faţa justiţiei pentru a apăra independenţa Televiziunii Publice Române, după cum declară că a făcut în ultimii 4 ani. 

Coaliţia a găsit o soluţie să îi numească din nou interimari pe Ramona Săseanu şi pe Liviu Popescu, la Televiziunea Română, respectiv la Radio România, fără ca decizia să poată fi atacată în instanţă. Iar acest lucru s-a întâmplă la nici 24 de ore de când au fost oficial îndepărtaţi din funcţie, odată cu motivarea deciziei CCR, în care judecătorii constatatu că numirile lor ca interimari au fost făcute încălcând legea. 

Puterea a invocat articolul 46 din legea de organizare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune care spune că în situaţia în care plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite