Firea: Toţi orfanii din Ucraina se vor întoarce acasă, când se va termina războiul. Niciunul nu va fi dat spre adopţie. Legea nici nu permite acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Inquam Photos / George Călin
Gabriela Firea FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a dat asigurări că ţara noastră respectă drepturile fiecărui copil ucrainean care se află în grija statului român şi că „toţi orfanii se vor întoarce acasă, când se va termina războiul, şi niciunul nu va fi dat spre adopţie în România”. Ministrul a precizat că „legea nici nu permite acest lucru”.

„Respectăm drepturile fiecărui copil ucrainean care se află în grijă noastră! Asigurăm autorităţile din Ucraina că toţi orfanii se vor întoarce acasă, când se va termina războiul, şi niciunul nu va fi dat spre adopţie în România. Legea nici nu permite acest lucru”, a scris ministrul Familiei pe Facebook

Ministrul a informat că a fost trimisă o scrisoare Ambasadei Ucrainei la Bucureşti şi Ministrului Politicilor Sociale din Ucraina prin care a fost reiterat angajamentul Guvernului României de a le asigura toată grija şi protecţia  orfanilor ucraineni care au ajuns de urgenţă în ţara noastră.

„Autorităţile ucrainene vor să-şi ia înapoi acasă, în condiţii de siguranţă, toţi copiii îngrijiţi, acum, în ţara noastră. Astfel, statul român nu va încuraja şi nu va sprijini în niciun fel adopţia copiilor din Ucraina, protejaţi temporar în România. Legislaţia naţională în materia adopţiei nu poate fi aplicată în acest caz pentru că aceşti copii sunt cetăţenii altui stat”, a explicat Gabriela Firea. 

Gabriela Firea a mai informat că va fi semnat un memorandum pentru asigurarea garanţiilor privind protecţia copiiilor. „Vom semna, când va fi cazul, memorandumul solicitat de către ministerele din Ucraina prin care se cer garanţii de protecţie specială tuturor statelor care găzduiesc acum orfanii. Pentru copiii care nu pot fi găzduiţi în centre rezidenţiale vor fi găsite familii maternale, iubitoare şi dornice să-i susţină o perioadă. De asemenea, persoanele care au însoţit aceşti copii orfani ucraineni îi vor putea vizita pe aceştia la familiile maternale şi vor păstra permanent legătura, până la întoarcerea în ţara natală”, a mai informat ministrul. 

Ministerul Familiei a dat asigurări că ministerul pe care îl conduce şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie continuă colaborarea cu autorităţile din Ucraina şi sprijină orice demers al instituţiilor din ţara vecină de a salva copiii din calea bombelor.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite