Firea: „Mă bucură decizia Institutului Naţional de Medicină Legală de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei! Un abuz de neacceptat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Gabriela Firea a salutat decizia Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” de a opri testarea virginităţii tinerelor, la cererea familiei. Ministrul Familiei a subliniat că această practică este un „abuz fizic şi emoţional” de neacceptat şi a îndemnat toate serviciile de medicină legală din ţară să renunţe la astfel de teste.

„Mă bucură decizia Institutului Naţional de Medicină Legală 'Mina Minovici' de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei! Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional, până la urmă o formă de discriminare de gen. Prin dispoziţia prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală 'Mina Minovici', a fost interzisă testarea virginităţii la cerere şi eliberarea unor certificate privind 'integritatea' unei tinere. Sigur că vor exista în continuare controale medicale de specialitate acolo unde există suspiciunile unui viol, dar doar la solicitarea instituţiilor abilitate”, a scris Firea, joi, pe Facebook. 

Social-democrata a precizat că l-a asigurat pe profesorul Cristian Curcă de faptul că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, va sprijini orice decizie care apără drepturile femeilor şi a tinerelor din România. „Am susţinut de la început şi demersurile organizaţiilor care militează pentru drepturile femeilor. Cu reprezentantele de la Centrul Filia am dezbătut subiectul şi la ultima întâlnire pe tema egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”, a punctat Gabriela Firea. 

În urma deciziei Institutului „Mina Minovici”, Firea a transmis că este important ca şi celelalte servicii de medicină legală din ţară să ţină cont de hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală, din februarie 2022, şi să elimine aceste teste din practica de zi cu zi.

„Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut guvernelor, încă de acum zece ani, să fie oprită această practică. ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnat, în 2018, o declaraţie comună prin care condamnă aceste practici, iar în Franţa şi Marea Britanie testările au fost deja interzise”, a explicat Firea.

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a lansat, pe 6 iunie, o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate. Cei de la VIF trag un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă, în condiţiile în care, în România, printre expertizele efectuate în unităţile IML în vederea eliberării certificatelor medico-legale, încă mai se numără testele de virginitate.  Spre exemplu, în 2019, în ţara noastră, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an.

Vezi şi: #DeNetestat - Campanie naţională pentru eliminarea testelor de verificare a virginităţii. Psiholog: Este o examinare invazivă şi intruzivă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite