Fake news franţuzesc. Cum a inventat un lider politic din Hexagon asasinarea unei jurnaliste din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laurent Wauquiez, preşedintele celui mai mare partid de centru-dreapta din Franţa (Les Républicains), a repetat în ultimele zile informaţia falsă că o ziaristă a fost asasinată în România, cu toate că presa din Hexagon i-a demontat fake news-ul încă de la prima intervenţie.

Ieşirile dese ale lui Wauquiez pe această temă au avut loc în contextul atacurilor la adresa  lui Emmanuel Macron, preşedintele Franţei criticându-l anterior pe acesta pentru susţinerea arătată premierului maghiar Viktor Orban.

Mai exact, Wauquiez susţine că Macron şi-a arătat sprijinul pentru o guvernare care a luat măsuri care afectează libertatea presei. Cea mai gravă urmare a măsurilor ar fi aşa-zisa ucidere a jurnalistei, cu toate că singurule cazuri cunoscute de jurnalişti ucişi în ultimele luni, în Europa, ar fi cazurile din Slovacia şi Bulgaria.

„Sunt câteva ţări care pun o problemă în ceea ce priveşte funcţionarea democraţiei. Şi sunt uimit de indignarea selectivă pe care am arătat-o în această dimineaţă, concentrându-ne toată atenţia asupra Ungariei. Nu întrebaţi de România? Unul dintre confraţii voştri a fost ucis în România, ţară condusă de socialişti. Aveţi în România un Guvern care e susţinut de Emmanuel Macron“, a declarat Wauquiez, într-o intervenţie la France Inter, reluată apoi în alte declaraţii.

De-a lungul timpului, actualul preşedinte al Republicanilor a mai avut cuvinte dure la adresa României. De exemplu, în 2011, când era ministru al Afacerilor Europene,  Wauquiez a declarat că aderarea României şi a Bulgariei la Schengen ar periclita securitatea Uniunii Europene. Politicianul francez este, de altfel, susţinătorul unei Uniuni Europene cu cât mai puţine state, preferabil doar cu cele din Europa occidental. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite