Elena Udrea: "USL vrea să ne întoarcă la Constituţia lui Iliescu din 1991"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea critică modificările Constituţiei propuse de USL    FOTO Mediafax
Elena Udrea critică modificările Constituţiei propuse de USL    FOTO Mediafax

Elena Udrea a comentat, pe blogul personal, intenţiile USL pentru modificarea Constituţiei începând cu anul 2013. Udrea a menţionat faptul că această temă a fost lansată în spaţiul public de Traian Băsescu, dar pentru USL singura miză este de subordonare a Curţii Constituţonale.

,,Ţin să vă reamintesc că, anul trecut, preşedintele Traian Băsescu a fost cel care a adus în atenţia publică necesitatea de a modifica Constituţia. Mai mult, preşedintele a propus ca în schimbul revizuirii Constituţiei, să demisioneze din funcţie. Tot ceea ce trebuia USL să facă era punerea în aplicare a referendumului din 2009, atunci când românii au decis, în procent de peste 85% , micşorarea numărului de parlamentari la 300 şi Parlamentul unicameral, dar şi să accepte scurtarea mandatului preşedintelui la 4 ani”, a explicat Udrea, pe blogul personal.

Deputatul PDL susţine că modificările pe care le doreşte USL ar aduce actuala Constituţie la nivelul legii fundamentale impuse în anul 1991, în timpul lui Ion Iliescu. ,,Prin modificările pe care le propun, ceea ce se vede de la o poştă este preocuparea USL de a subordona Curtea Constituţională. Practic, actuala Putere vrea să dea dreptul Parlamentului de a invalida deciziile CCR. România nu ar face altceva decât să se întoarcă la Constituţia lui Ion Iliescu din 1991, atunci când Parlamentul putea să schimbe hotărârile Curţii după bunul plac”, a mai spus Udrea.

,,Nu în ultimul rând, observ că în continuare, principala preocupare a USL este intreţinerea războiului cu Traian Băsescu, iar principalele puncte ale revizuirii Constituţiei sunt după chipul şi asemănarea obsesiei liderilor USL de a scăpa de şeful statului. De exemplu, USL doreşte să elimine obligativitatea cvorumului de prezenţă la referendum, minţind că acesta nu există în niciun alt stat din Europa”, a punctat Elena Udrea.

Ce modificări ale Constituţiei a propus USL

În viziunea USL, principalele modificări ar fi cele legate de rolul Parlamentului. USL nu doreşte Parlament unicameral, ci  păstrarea sistemului bicameral, dar cu modificarea raportului de putere între Camera Deputaţilor şi Senat.

Un alt punct propus de USL este cel referitor la restrângerea atribuţiilor Guvernului. Executivul îşi va putea asuma răspunderea doar pe anumite domenii.

De asemenea, USL propune o modificare a moţiunii de cenzură. Partidul sau alianţa care va depune această moţiune va numi încă de la depunerea moţiunii varianta de premier pe care o agrează, în cazul în care moţiunea trece.

Alina Gorgiu a explicat pentru adevarul.ro că aceste soluţii sunt în faza de proiect. În luna ianuarie se va forma comisia guvernamentală care va analiza detaliile şi va pune bazele normelor de implementare pentru noile prevederi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite