Elena Udrea poate fi reţinută, dar nu arestată. Udrea: Vreau să port din nou cătuşe. Haideţi, dacă e circ, să fie până la capăt!

0
0
Elena Udrea a fost îmbrăţişată de foştii colegi din PMP înainte de precedenta arestare preventivă
Elena Udrea a fost îmbrăţişată de foştii colegi din PMP înainte de precedenta arestare preventivă

Camera Deputaţilor a respins miercuri cererea de arestare preventivă pe numele Elenei Udrea, după un vot cu scandal în Parlament. În schimb, deputaţii au aprobat cererile procurorilor DNA de începere a urmării penale şi reţinere a fostului ministru al Dezvoltării.

UPDATE Elena Udrea:Dacă au votat aşa, probabil că i-am convins pe colegi. Ştiu ei foarte bine că am dreptate. Ei au nevoie de curaj pentru a recunoaşte abuzurile. Ce mi se întâmplă mie e o problemă de destin. Luaţi-o ca atare. Sunt obosită pentru că am stat două ore în picoare aşteptând să vină rezultatul. Nu am crezut că se va vota a treia cerere de arestare. Vreau să fiu din nou reţinută şi să port cătuşe. Dacă e să fie circ, să fie circ până la capăt. Vă rog să mă urmăriţi de mâine încolo. 

UPDATE Deputaţii au aprobat numai cererea de reţinere a Elenei Udrea, nu şi cererea de arestare preventivă. Cererea de arestare preventivă a fost votată de 115 deputaţi, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de 122 de voturi. 

UPDATE Udrea: „Un gest prostesc din partea parlamentarilor“. 

UPDATE Deputaţii renumără voturile. Confuzia a pornit de la faptul că cererile de reţinere şi arestare preventivă pe numele Elenei Udrea au fost votate la pachet. Astfel, la tribuna Parlamentului au fost puse patru urne, câte două pentru fiecare cerere. Astfel, deputaţii au primit câte patru bile: două bile albe (vot pentru) şi două bile negre (vot împotrivă). Însă deputaţii au băgat- intenţionat sau nu- mai multe bile într- o singură urnă, în timp ce în timp ce restul urnelor au rămas goale. 

UPDATE Cererea DNA de reţinere a Elenei Udrea nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru a fi aprobată. În favoarea reţinerii au votat 119 deputaţi, în condiţiile în care era nevoie de 122 de voturi „pentru“, pentru a se întruni majoritatea. 

UPDATE 242 de deputaţi au votat.  

UPDATE Urmează votul pentru cererile de reţinere şi arestare preventivă. Patru urne au fost aduse în sală pentru ca votul să meargă mai bine. 

UPDATE Deputaţii au aprobat cererea de începere a urmăririi penale: 193 de deputaţi au votat "pentru" şi 106 „împotrivă“. 

UPDATE 325 de deputaţi şi-au exprimat votul.

UPDATE Social-democraţii nu au votat la vedere aşa cum ceruse Liviu Dragnea. În schimb, liderul PSD a votat la vedere, aşa cum promisese. De asemenea, liberalul Ludovic Orban a votat la vedere. 

UPDATE A început votul pentru încuvinţarea începerii penale

UPDATE Remus Cernea, deputat independent, singurul care a vrut să ia cuvântul după ce a vorbit Udrea: Am fost un critic al guvernarii PDL, al domnului Basescu şi celor din guvernele Boc. Însă, sunt sceptic că aceste arestări succesive sunt ândreptăţite. Nu prea duc spre o direcţie de înţeles. Acestea pot chiar decredibiliza DNA-ul. 

UPDATE După ce susţinut discursul de la tribună, Udrea a mers spre locul său, stând singură timp de mai multe minute. 

Discursul Elenei Udrea în plen

„La intrare m-a întrebat presa dacă am primit sfaturi. Am cea mai mare experienţă pentru că astăzi, în octombrie  2015, sunt pentru a treia oară în faţă dumneavoastră. Putem introduce în statutul Camerei Deputaţilor arestarea Elenei Udrea ca procedură permanentă. Cred că nu mai aveţi nicio îndoială că ceea ce am spus e adevărat. Arestarea Elenei Udrea e un plan început încă din timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu. E o acţiune a instituţiilor de forţă. Într-o ţară în care corupţia a atins toate nivelurile societăţii, orice demers anticorupţie e susţinut. Însă, pentru nimic nu trebuie să abandonăm statul de drept şi democraţia. Ştim cum am trăit în dictatura lui Ceauşescu.

 Avem nevoie că toţi cei care greşesc să plătească. Da, avem nevoie să respectăm legea. Dar toate acestea trebuie făcute în spiritul statului de drept. Cătuşele nu trebuie să fie armă letală pentru a prelua puterea. Sistemul nu se supune judecăţii poporului aşa cum fac politicienii.Odată ce sistemul va prelua puterea, nu va mai exista control. Sunteţi chemaţi să daţi un vot în orb. Asta arată caracterul ţintit al procurorilor de a mă reduce la tăcere, pentru că am ieşit din puşcărie şi nu am tăcut. Sistemul a decis că Elena Udrea trebuie băgată iar în beci. Doamna procuror a cerut arestarea mea preventivă înainte de a vrea să vadă ce am de spus în privinţa celor două speţe. 
  
Am ajuns, de frica propriilor slăbiciuni, complexaţi de imaginea publică pe care o avem, să fim din ce în ce mai mult arma prin care sistemul acţionează împotriva noastră. Sunt ţări în Europa unde imunitatea este completă pe toată durată mandatului. 
  
La viitoarele alegeri vor candida doar cei agreaţi de sistem, cei care se lasă manipulaţi, conduşi, Ceilalţi, vor fi cu cătuşele la mâini sau cu dosare. Suntem singura ţară care avem un prim-ministru pus sub acuzare. Nu contest ce e acolo. Dar punerea sub acuzare în timpul mandatului nu este normală. Este clar că se încearcă schimbarea guvernului Ponta cu procurori.
Opoziţia nu trebuie să accepte asta. Mâine se poate întâmplă la fel şi pentru ei, când Sistemul va decide că nu mai sunt obedienţ. Văd că se încearcă şi reducerea la tăcere a celui de-al doilea om în stat, a lui Călin Popescu Tăriceanu. Nimeni nu mă poate bănui de simpatie faţă de acesta. Indiferent cât de parteneri cu sistemul va credeţi astăzi, o să vedeţi că o ajungeţi voi într-o postură similară. Fiţi convinşi, va veni şi rândul vostru. Plecaţi de bună voie acasă sau plecaţi la puşcărie. 
  
Vreau să ştiţi. Nu am cerut şi nu am luat niciodată un leu sau un euro de la Buzoianu, un personaj pe care l-am întâlnit o singură data, în 2005. Am avut un conflict cu el. În România, în campanie, candidaţii cheltuiesc zeci de milioane de euro obţinuţi de la oameni de afaceri, oameni care vor să şi recâştige banii“.

UPDATE Florin Iordache, deputatul care conduce şedinţa în locul lui VAleriu Zgonea, l-a invitat pe Ciprin Nica, vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, să citească  "Solicitarea nr.2738 /C/2015 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitoare la formularea cererii de urmărire penală faţă de doamna deputat Udrea Elena Gabriela, fost ministru al dezvoltării regionale şi turismului, în dosarul nr.87/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru săvârşirea a 6 infracţiuni". 

De asemenea, acesta a citit şi rapoartele Comisie juridice în ceea ce priveşte cazurile lui Udrea cererile de încuvinţare pentru începerea urmării penale Elenei Udrea.

UPDATE Elena Udrea a ajuns la Parlament: „Sunt în control judiciar, deci o instanţă a decis că nu sunt pericol pentru societate. Cum am devenit pericol între timp?Totul a fost făcut pe repede-înainte pentru a fi arestată Elena Udrea.  Dacă DNA nu ar fi făcut acest circ cu cererea de arestare şi m-ar fi chemat la audieri, poate că ar fi aflat lucruri".

Cu fostul preşedinte Traian Băsescu aţi vorbit?

Mi-a urat să trec cu bine peste acest moment. Întâlnirea s-a derulat foarte repede pentru că eu plecam spre Parlament. Va trebuie instituită procedura Elena Udrea, pentru că o avem periodic.

Cu mama dvs aţi vorbit?

Ce poate să spună o mamă unui copil care se duce pentru a treia oară să fie arestată preventiv?

Ameninţă cu dezvăluiri

Elena Udrea a promis că va veni cu noi dezvăluiri în faţa Parlamentului. Fostul ministru al Turismului s-a plâns că nu a fost audiată de procurori în noul dosar în care este acuzată că ar fi pretins şi primit 5 milioane de euro mită. 

„Voi spune de la tribuna Parlamentului adevărul despre ce se întâmplă azi în România. Nu le-am cerut niciodată să voteze într-un fel sau altul. O să le spun lucrurile care ţin de evidenţa unui abuz. Nu se poate să ceri de trei ori arestarea preventivă. Eu sunt sub control judiciar, sunt sub o măsură preventivă. Care este nevoia de a fi arestată din nou preventiv? Şi o să le spun lucruri care ţin de contextul în care se află România astăzi. În rest nu o să le solicit nimic”, a declarat Elena Udrea.

Şansele ca Elena Udrea să rămână cu imunitate parlamentară sunt, totuşi, destul de mici, în condiţiile în care, atât PNl, cât şi PSD au anunţat că nu se vor opune Justiţiei. Ba mai mult, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a obligat pe deputaţii social-democraţi să voteze cu bilele la vedere. Totuşi, nu toţi aleşii PSD par să respecte disciplina de partid. Mădălin Voicu a declarat, marţi seară, la Antena 3, că "s-ar putea să mă îmbolnăvesc mâine". Întrebat dacă nu va vota pentru ridicarea imunităţii Elenei Udrea, social-democratul a răspuns: "Depinde cât de acută va fi maladia care mă va cuprinde".

Vineri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat undă verde solicitării procurorilor DNA cu privire la începerea urmăririi penale a deputatului Elena Udrea, însă cererea de arestare nu a întrunit numărul de voturi necesare. Însă avizul Comisiei Juridice este doar unul consultativ. Decizia finală va fi luată azi în plen. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite