După Republica Moldova şi Bulgaria, România ar putea avea un ministru absolvent de Harvard şi Stanford

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sebastian burduja foto inquam Photos octav ganea

România urmează să se înscrie pe lista ţărilor cu tineri, absolvenţi ai unor universităţi de renume, în funcţii publice. Sebastian Burduja a fost propus de liberali pentru funcţia de ministru al Cercetării, Digitalizării şi Inovării. Burduja este deputat PNL de Bucureşti şi ocupă mai multe funcţii politice, fiind recent numit şi consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

Sebastian  Burduja a devenit membru PNL în 2019, an în care partidul pe care l-a fondat, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor, a fuzionat cu PNL.

Noua propunere pentru Ministerul Cercetării, Digitalizării şi Inovării pare să se înscrie în trendul început cu Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, şi continuat cu Kiril Petkov, premier al Bulgariei, de numire a unor politicieni tineri, absolvenţi a celor mai bune universităţi din lume, în funcţii publice cheie.

Informaţiile publice din CV-ul său şi din diverse articole sau interviuri conturează un profil de politician diferit de cel autohton, cu un istoric academic de top şi dispus să intre în politica şi administraţia românească. Atât când Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale în Moldova, cât şi atunci când Bulgaria a pus un premier Harvard Business School, România a aspirat la un asemenea profil.

Şeful PNL Sector 1, ca urmare a fuziunii cu liberalii

Ca urmare a protocolului de fuziune al partidului pe care l-a fondat, cu PNL, Sebastian Burduja a devenit preşedinte interimar al PNL Sector 1, fiind, ulterior, confirmat în funcţie la două rânduri de alegeri interne. În 2021 a întrunit peste 85% dintre voturi.

Liderul liberal este şi autorul a două cărţi: „Între speranţă şi deziluzie. Democraţie şi anticorupţie în România postcomunistă” (Curtea Veche, 2016) şi „Planul pentru România. Şapte revoluţii intelectuale pentru o ţară în care vrem să rămânem” (Litera, 2020) şi a fondat Liga Studenţilor Români din Străinătate, dar şi fundaţia CAESAR.

Neutru la Congresul PNL din 2021

Burduja este doctor în economie şi expert în dezvoltare regională, a lucrat la Banca Mondială în Washington D.C. între 2012 şi 2015 şi a fost consultant al Dalberg, companie specializată în proiecte de ţară.

Liderul PNL Sector 1 a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în mandatul Florin Cîţu. Totuşi, nu a intrat în „echipa câştigătoare”, privind bătălia internă dinaintea Congresului de anul trecut, adoptând o atitudine neutră, după cum au făcut şi lideri precum Ilie Bolojan sau Dan Motreanu. La fel ca ei, nu a mai prins loc în BEX sau în cercurile restrânse din conducerea partidului.

Sebastian Burduja a lucrat şi ca asistent de cercetare la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs şi ca stagiar la National Endowment for Democracy, Comisia Economică pentru Europa (UNECE) a ONU şi McKinsey & Company. A fost consultant în management la Dalberg Global Development Advisors şi Specialist în Dezvoltare, Regiunea Europa şi Asia Centrală la Banca Mondială la sediul central din Washington, D.C.

Licenţiat cu merite deosebite la Stanford şi absolvent al unui dublu masterat la Harvard

A absolvit printre primii Universităţile Stanford şi Harvard, fiind susţinut la Harvard de trei burse din partea Universităţii, inclusiv prestigioasa David M. Rubenstein Fellowship. 

Liderul liberal este şi absolvent al programului de doctorat în economie al ASE Bucureşti (summa cum laude) şi prestigiosul dublu masterat în administrarea afacerilor şi politici publice la Harvard Business School şi Harvard Kennedy School of Government. De asemenea, Sebastian Burduja este şi licenţiat în studii politice, economie şi sociologie, cu onoruri şi merite deosebite al Universităţii Stanford.

În 2018 a câştigat bursa Millennium Fellowship din partea Atlantic Council, iar în 2019 bursa Marshall Memorial Fellowship din partea German Marshall Fund, ambele acordate în urma unei competiţii globale (cu rate de admitere de sub 5%) liderilor cu înalt potenţial din spaţiul transatlantic.

Între Maia Sandu şi Sebastian Burdujasunt trei lucruri în comun. Amândoi au absolvit masteratul în administraţia publică la Harvard, au lucrat la Banca Mondială în Washington şi au ales să se întoarcă acasă, renunţând astfel la o carieră de succes în străinătate. .

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite