CTP, despre variantele României în cazul în care Rusia se instalează în Rep. Moldova: Pot să facă asta în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu FOTO Adevărul
Cristian Tudor Popescu FOTO Adevărul

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre variantele în care ar putea reacţiona România în cazul în care armata rusă ar intra în Republica Moldova, fiind de părere că Moldova nu ar avea vreo şansă să reziste, chiar şi dacă ar fi ajutată de România. De altfel, potrivit gazetarului, ajutorul ar putea determina Rusia să atace ţara noastră.

„Obiectivul lui Putin este să cucerească Ucraina, întreaga Ucraină. Am tot auzit că „domne, e clar, nu mai vrea decât să ia Lugansk-ul, să ia Doneţk-ul şi pe urmă se întinde până la Odesa şi face joncţiunea cu Transnistria, şi gata. E în regulă, a ocupat litoralul Mării Negre”. Nu”, a exclamat Cristian Tudor Popescu la Digi24

Potrivit gazetarului, drumul prin Transnistria ar duce tot către Kiev. „Vrea Ucraina în totalitate. A luat-o din Belarus, n-a mers! Acum o ia pe aici, pe jos, ajunge în Transnistria, şi din Transnistria se duce peste Kiev din nou, şi peste Liov. Nu va renunţa niciun moment la ocuparea întregii Ucraine. Aici, însă, apare problema noastră, Moldova. În clipa în care ajunge să ocupe Odesa, ceea ce iarăşi nu va fi simplu deloc. Războiul ăsta o să dureze cine ştie cât. Odesa nu va putea fi ocupată într-o lună. Nu ştiu dacă va putea fi ocupată. O să vedem.

„După aceea, dacă a ajuns în Transnistria. Problema nu se pune să atace Republica Moldova. Problema se pune dacă doresc să se instaleze în Republica Moldova. Pentru că ei pot să facă asta în 24 de ore. Nu se pune problema unui atac asupra Republicii Moldova, în care să vedem ce atitudine ia fiecare, inclusiv România. Nu! Poate să fie ocupată în 24 de ore. Moldova nu are armată, practic. Păi, Ucraina are armată care a fost pregătită ani de zile după standarde NATO, după cum a declarat secretarul general adjunct al NATO, domnul Geoană. Moldova ce are? Are nişte poliţişti pe acolo, n-are armament, n-are oameni”, a mai afirmat Cristian Tudor Popescu. 

„România poate să aibă atitudinea din 1940. N-am tras niciun foc de armă”

În ceea ce priveşte scenariul atacului asupra Republicii Moldova, gazetarul a punstat că statul ar fi cucerit într-o singură zi, lăsând României două variante de acţiune. „Sigur, ar putea să lupte eroic nişte oameni, dar ce şansă au? Niciuna! În 24 de ore sunt ocupaţi. Şi atunci vă întreb. Noi ce facem când se instalează armata rusă în Moldova? Care nu e membru NATO. Ce face România? Păi, România poate să aibă atitudinea din 1940. N-am tras niciun foc de armă, am eliberat în câteva zile, pentru că aşa a fost ultimatumul dat atunci de Kremlin. Alergau oamenii, nici măcar nu s-au putut evacua nişte români de acolo, aşa cum ucrainenii au putut să se refugieze acum din Ucraina atacată de URSS. Românii din Basarabia n-au avut atunci posibilitatea, a fost atât de scurt timpul, încât au fost prinşi pur şi simplu acolo de ruşi. Noi nu am tras niciun foc de armă, am acceptat acel ultimatum de o agresivitate rară al URSS-ului, şi lucrurile au fost cum au fost”, a mai spus gazetarul. 

„Suntem membri NATO. Moldova nu e membru NATO. Deci, noi nu putem să solicităm NATO să apere Moldova”, a mai spus Cristian Tudor Popescu, arătând că în această situaţie nici NATO nu ne-ar putea apăra pe noi. „Pentru că noi am putea să facem numai o operaţiune a ţării, a României. Putem să facem o operaţiune militară care să aparţină României. Nu NATO. Nici nu are cum NATO să intervină direct în apărarea Moldovei din moment ce nu a făcut-o pentru Ucraina. N-ar avea cum. „În Ucraina n-a păşit nimeni, şi acum ce facem?”.

„Moldova nu o poţi susţine aşa cum e susţinută Ucraina”

„Moldova nu o poţi susţine aşa cum e susţinută Ucraina cu armament, cu finanţare, chiar şi cu instructori. Nu poţi, pentru că nu ai ce să susţii acolo, nu au nici pe departe oamenii şi posibilităţile Ucrainei românii moldoveni. Şi atunci, singura atitudine, singura opţiune ar fi o susţinere directă a Moldovei de către România. Numai de către România! Bineînţeles, că asta n-ar însemna că ar avea vreo şansă să reziste Moldova, chiar cu ajutorul României”, a mai spus Popescuşi, arătând că „ar fi un motiv pentru Rusia să atace România. Însă, nu va fi foarte uşor să facă asta, pentru că totuşi România e membru NATO şi sunt pe aici nişte baze americane. Şi ca să intri în România înseamnă să intri peste Kogălniceanu şi Deveselu”.

Gazetarul a mai punctat că există şi opţiunea „1940, nu facem nimic”. „Sunt state care, atacate de Rusia, ar fi trebuit să pună mâinile pe piept şi să spună „domnule, sunt prea tari ruşii, n-avem ce face”. (...) Polonia, Finlanda. Finlanda, o ţară mică, şi care, chiar într-o situaţie asemănătoare cu cea pe care o descriu a refuzat să se predea şi a luptat. Aceste state, deşi au fost grav lovite de URSS, distrugeri uriaşe, Polonia a fost desfiinţată ca stat, mii şi mii de ofiţeri şi elite poloneze au fost omorâţi cu un glonţ în ceafă la Katyn. Da, dar Polonia şi Finlanda sunt în acest moment, pe plan european şi mondial nişte ţări mai respectate decât România”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite