Dragnea, răspuns către Iohannis: Acest om vrea să declanşeze o criză politică în România. Dacă este bine să-l suspendăm pe preşedinte, nu o să am nicio ezitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea l-a ameninţat cu suspendarea pe preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a respins nominalizarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier.  Dragnea l-a acuzat pe Iohannis că vrea să genereze o criză politică, prin decizia sa.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii pe care le va face Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului:

Liviu Dragnea: Am urmărit şi noi cu stupefacţie anunţul preşedintelui Iohannis, de fapt răspunsul la propunerea noastră privind desemnarea unui prim-ministru. Am analziat în ultimele ore şi am încercat să găsim eventualele resorturi cinstite care ar fi putut stea în spatele acestei decizii. Nu am reuşit să găsim un motiv constituţional sau care să ţină de riscuri. Părerea noastră este că acest om vrea să declanşeze o criză politică în România. Joi, după consultări, a sunat-o pe doamna Sevil Shhaideh, invitând-o să discute. I-a dat câteva teme, spunându-i că vrea să o numească. După alegeri, am sperat că şi domnul Iohannis şi oamenii şi insitutţiile cu care se consultă au înţeles că românii nu mai vor jocuri politice şi oculte pe spinarea lor. Se pare că m-am înşelat. Înţeleg că domnul Iohannis nu vrea să respecte votul din 11 decembrie. Nu vrea să dea Guvernul acestei majorităţi. Sunt sigur că dumnealui şi ceilalţi acoliţi sunt speriaţi de posibilitatea certă ca programul de guvernare votat de români să fie pus în practică. 

image
image

Concluzii după ce preşedintele Iohannis a refuzat propunerea ca Sevil Shhaideh să fie premier

Domnul preşedinte Iohannis a semnat numirea doamnei Shhaideh în funcţia de ministru şi putea să o refuze. Nu cred că au apărut motive constituţionale sau de altă natură care să-i dea posibilitatea să refuze această propunere. Am vorbit cu colegii mei de partid şi mâine o să trebuiască să luăm o decizie. Vreau să cumpănesc foarte bine, dar nu să cumpănesc între un interes personal, ci între ceea ce este bine sau rău pentru România. Este o avalanşă de mesaje pe care le-am primit de la oameni care se simt jigniţi şi cer suspendarea preşedintelui. Nu este o decizie foarte uşoară. Dacă în urma acestei analize, este bine pentru România să-l suspendăm pe preşedinte, nu o să am nicio ezitare. Ne gândim la constituirea unei comisii care să analizeze rapid dacă gestul preşedintelui este constituţional sau nu, aşa cum spune decizia CCR.

Nu m-a sunat preşedintele. Nu am avut nicio discuţie. Nici măcar pe doamna Sevil nu a sunat-o. A văzut la televizor această decizie. Am vorbit cu mai mulţi colegi despre această ofertă otrăvită a preşedintelui, să vină cu o altă propunere. Cine ne va garanta nouă că acea propunere va fi acceptată. Poate fi târâtă prin presă: coruptul corupţilor, terorist. Discuţia de marţi după alegeri a spus că nu vrea să dea Guvernul PSD şi că este pregătit pentru război total cu PSD. Trebuie să ne gândim bine dacă acceptăm această invitaţie. Preşedintele vrea suspendare, în opinia mea pentru că se gândeşte că se poate reinventa. Putem lua o decizie emoţionantă sau putem să cumpănim foarte bine. Este o decizie a CCR care este foarte limpede, că preşedintele nu poate refuza propunerea unei majorităţi. Este clar că încalcă Constituţia. Exclud posibilitatea să ne aruncăm cu capul în gard şi să aruncăm ţara în criză. Partea ocultă din România ţine cu tot dinadinsul ca noi să nu facem Guvern. În Guvern se vorbea că nu o numeşte pe doamna Shhaideh. Toate acţiunile, gesturile, preşedintelui a fost anti-dialog. 

Sâmbătă am încercat să-l sun pe domnul preşedinte. Suna închis. porumbei călători nu am vrut să trimit. Să mă duc la dumnealui, nu cred că puteam să trec de SPP. L-am sunat doar pentru a-i ura „Crăciun Fericit“. De la început a avut în minte ce i-a spus domnului Tăriceanu marţi. Că nu vrea să facă majoritate cu noi, că voturile de la 11 decembrie nu contează pentru el. Nu cred că SRI a influenţat această decizie pentru că SRI a dat aviz pozitiv şi când a fost numită ministru şi era căsătorită cu acelaşi om. La ce s-a ajuns? Să se distrugă o familie şi teorii de desene animate, îmi arată o mare disperare din partea unora. Majoritatea în Parlament o avem. Este locul unde se fac legi şi unde se opresc abuzurile. Nu am ce să-mi reproşez! Doamna l-a luat în serios şi se pregătea pentru acea întâlnire. Să meargă la o discuţie serioasă cu şeful statului. Când a văzut acest anunţ. Îmi pare rău că un om ne face să nu avem sărbători liniştite. 

Copeşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu: Doresc să fac câteva consideraţii care mi se par necesare pentru a avea deplina înţelegere a deciziei pe care a luat-o astăzi. Lipsa oricărei motivaţii întăreşte ideea că se angajează într-o luptă, sfidând votul cetăţenilor. Domnia sa mi-a spus că va face tot ce îi stă în putinţa pentru a evita aducerea PSD la guvernare. A spus că vrea să declanşeze un război total. Iată că astăzi prinde contur. I-am atras aten'ia c[ trebuie să privească la rezultatul alegerilor. Îl iignoră. Suntem în situaţia de a avedea că suntem puşi in faţa unei realităţi pe care nu ne-o dorim. Va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua pentru că nu vrem să băgăm România într-o criză politică. Preşedintele forţează declanşarea unei crize politice. Gestul nemotivat de refuz nu poate fi tradus decât ca un gest de putere care este extrem de păgubos.  

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de premier înaintată de Coaliţia PSD-ALDE, căreia i-a cerut să facă o altă nominalizare decât Sevil Shhaideh. „Săptămâna trecută, când am avut consultări, PSD şi ALDE mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. Solicit coaliţiei PSD ALDE să facă altă propunere“, a anunţat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele are rolul să găsească soluţia şi să armonizeze punctele de vedere opuse, dar noi nu avem puncte de vedere opuse. Decizia CCR nu îi dă posibilitatea preşeidntelui să facă astfel de jocuri. El trebuie să desemneze persoana propusă de majoritatea parlamentară. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite