Dragnea, alături de Sevil Shahideh la RTV: Am semnale din ţară că oamenii vor să iasă în stradă. Fac eforturi mari să nu iasă; Ce a discutat Shhaideh cu Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sevil Shhaideh şi Liviu Dragnea au fost împreună şi la RTV
Sevil Shhaideh şi Liviu Dragnea au fost împreună şi la RTV

Sevil Shhaideh, prima propunere a PSD pentru Palatul Victoria, a vorbit, la România TV, despre refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o numi premier. Sevil Shahideh a fost însoţită în platoul TV de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a ameninţat din nou că-l suspendă pe Iohannis dacă nu-l va desemna pe Sorin Grindeanu premier.

Reporter: Cum aţi trăit acuzaţiile?

Sevil Shhaideh: Nu uşor. Ce a urmat după aşa-zisele discuţii, descoperiri, investigaţii, nu a fost normal. Suntem o familie puternică, dar avem doi copii şi pentru ei lucrurile care s-au întâmplat au un alt înţeles. 

Ce le-aţi spus?
Să încerce să stea liniştiţi, să stea în casă, să nu se mai uite la TV. Eu sunt un simplu salariat, nu am pază, nu am SPP. Nu a fost uşor.

Aţi fost tentată să vă retrageţi din viaţa publică?

Nu. În condiţiile în care pot să lucrez, pot să ajut, nu văd de ce aş face acest lucru. Când mergi acasă şi vezi toate realizările, spui: Merită! Ţara asta merită să munceşti pentru ea. 

Cum a primit familia dvs nominalizarea?

Vestea au primit-o de la TV. Au fost surprinşi, timoraţi. 

Cum aţi perceput tăcerea de azi a preşedintelui, domnule Liviu Dragnea?
Liviu Dragnea: În primul rând, e o bătaie de joc la adresa românilor. Mi se pare jenant ca un şef de stat să dea nişte informaţii pe surse, fără să şi le asume. Suntem la 20 de zile după alegeri şi nu avem Guvern. Domnul preşedinte a spus că ne-a trimis o adresă de la Cotroceni în care ne-a explicat de ce a respins-o pe Sevil Shahideh. Ce scrie în hârtia asta (Dragnea arată scrisoarea la cameră - n.r) a spus şi la TV. Vedeţi dvs un motiv pentru care a refuzat-o pe Shhaideh? Marţi, noi eram la sediul din Băneasa, aşteptam decizia preşedintelui. Când am auzit refuzul preşedintelui, şi eu, şi domnul Tăriceanu am început să sunăm la partide. A venit o fată cu un plic de la Adminsitraţia Prezidenţială după ce a fost făcut anunţul. L-a deschis fata şi am văzut că acolo scrie tot ce spusese la TV. 

V-a spus domnul Grindeanu ce a vorbit azi cu domnul Iohannis?

Ce pot vorbi doi oameni 15 minute, că atât a stat? Am înţeles că probabil mâine va anunţa decizia. 

Dar ce au vorbit?

Nu ştiu, o să-l întrebaţi pe dumnealui. Nu l-am forţat pe domnul Sorin Grindeanu să-mi spună. N-am vrut să-l pun într-o situaţie delicată, poate fi vorba de o relaţie între preşedinte şi un viitor premier. 

Doamna Shhaideh, dvs ce aţi vorbit cu domnul Iohannis? 

Sevil Shhaideh: Am primit telefon de la domnul preşedinte, mi-a spus că o să vorbim săptămâna viitoare şi să fiu pregătită cu temele de discuţie, despre tot ce presupune programul de guvernare: deficit, buget şi să discutăm despre toate aceste elemente.

V-a lăsat de înţeles că o să vă numească premier?

Da, dar poate eu nu mă pricep tonul conversaţiilor la telefon. Am vorbit chiar despre ceremonia de învestire a Guvernului. N-am înţeles că ar fi vorba de un refuz, din contră, discuţia despre buget şi despre echipă era foarte bine conturată. Întâmplarea a făcut ca domnul preşedinte să lucreze cu mine, mă cunoaşte. Mă cunosc cu domnul Iohannis de când era dânsul primar. Eu am fost în acea periaodă la o asociaţie profesională şi am avut schimburi de experienţe la Sibiu. Cu aceste ocazii m-am întâlnit şi cu domnul Iohannis, în afară de timpul petrecut la minister pe subiectul proiectului de regionalizare. 

V-a întrebat ceva de soţul dvs?

În discuţia cu mine, nu.

Reprezintă soţul dvs o vulnerablitate?
Eu nu pot să cred. Suntem o familie unită, împreună de foarte mulţi ani. Am fost în atâtea instituţii publice, ne-au verificat, deci refuz să cred că toată această discuţie în jurul soţului meu ar avea vreun procent de adevăr.

Ce a spus soţul după refuz?

Mergem înainte. 

Ce rol va avea doamna Shhaieh în viitorul Guvern?
Liviu Dragnea: Să ajungem acolo. Am semnale din ţară că oamenii vor să iasă în stradă. Eu fac eforturi foarte mari pentru a nu ieşi oamenii în stradă, în toate oraşele. 

Vă aşteptaţi la un refuz din partea preşedintelui?

Nu ştiu. Să facă ce vrea, dar să o facă o dată. Dacă nu, mergem la suspendare. Poate convocăm o sesiune extraordinară pe 3 sau 4 ianuarie. 

Lucraţi la echipa guvernamentală?

Proiectul de guvern este realizat. Doamna Shhaideh era pregătită să meargă la preşedinte cu tot cu echipa guvernamentală. Domnul Grindeanu s-a dus în această seară să-şi mai cumpere două cămăşi, doar-doar îl acceptă preşedintele. 

Cum vi se pare programul de guvernare al PSD, doamna Shhaideh?

Sevil Shhaideh: Am văzut foarte multe programe de guvernare în viaţa mea, dar atât de meticulos ca acesta n-am mai văzut. Este foarte complex, foarte riguros. 

Dacă domnul Drganea vă va propune un post de ministru, veţi accepta?
Haideţi să trecem prima etapă, să avem un premier desemnat, apoi echipa guvernamentală este rolul partidului, al alianţei. 

Credeţi că va fi Sorin Grindeanu premier?

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

De ce nu a fost Sorin Grindenau prima propunere?

Nu puteam să propun doi sau trei deodată. Cu Sevil am lucrat 20 de ani. Am făcut legi bune pentru administraţie. O ştiu cinstită, corectă. 


De ce credeţi că v-a ales domnul Drganea?

Cred că încrederea pe care mi-am construit-o... Dacă îşi aduce aminte domnul preşedinte Dragnea, lucram împreună la legile descentralizării. Şi am stat amândoi într-o cameră şi am lucrat 48 de ore fără întrerupere. N-am plecat până n-am terminat. Am construit această încredere că pot să duc până la capăt ceea ce am promis. Domnul preşedinte Liviu Dragnea îmi promisese că va fi lângă mine. Atât timp cât era lângă mine, nu era greu să facem. Bine, trebuia să muncim mult. Trebuia să fim devotaţi. 

Credeţi că domnul Iohannis trebuia să explice public acest refuz?

Nu ştiu dacă public. Eu personal mă aşteptam. Aşa cum am vorbit la telefon şi mi-a spus ă mă pregătesc şi am stat cinci zile şi am lucrat continuu, mă aşteptam să mă cheme şi să-mi spună că am ceva, din politeţe, aşa. 

Puteţi vorbi despre ameninţările cu moartea?
Au fost mult mai multe lucruri. Au fost telefoane, au fost mesaje. Am ajuns să ne speriem, eu şi soţul, când toate aceste mesaje au ajuns pe facebook-urile copiilor şi apoi pe facebook-urile soţului. Nu vrea să reproduc din ce am citit acolo, nu este normal.

Nu v-aţi gândit să vă adrsaţi poliţiei?

Şi să spunem ce? Să arătăm nişte facebook-uri?Cele cu tente de ameninţare au venit după refuzul domnului preşedinte. Asta ne-a speriat cel mai tare. Eu nu sunt o femeie care să mă sperii, dar am doi copii. Şi-au închis facebook-urile, soţul şi-a închis facebook-ul, eu nu am facebook. Şi atunci l-am rugat pe domnul preşedinte Dragnea să nu se supere, dar sunt momente în viaţă când e mai important să-ţi aperi familia. Cred că după retragere, lucrurile se vor linişti şi vom reveni la viaţa noastră normală. Eu sunt musulmancă, sunt româncă dintotdeauna. Nu am simţit sentimentul de ură împotriva noastră. Eu, în copilărie, nu înţelegeam de ce Moş Crăicun nu vine şi la mine, de ce nu primesc ouă roşii. Şi atunci, ca să mă împace, părinţii îmi făceau brad şi ouă roşii. Eu nu am fost pregătită pentru acest nivel de ură. 

Au fost ameninţări la adresa dvs?

Nu l-aţi auzit pe Sebi (Sebastian Ghiţă- n.r)? Dar eu sunt puternic. Mie mi-a spus Sebi imediat după alegeri aceste lucruri, dar mi-au mai spus şi alţi oameni din ţară că au fost forţaţi să spună lucruri despre mine. 

Mai aveţi un dosar.

Tot pe baza unui denunţ. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite