Dragnea a răspuns invitaţiilor din partea PNL  şi UNPR la consultările pe tema Codului fiscal. Gorghiu: Este extrem de îmbucurător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunţă că social-democraţii vor da curs invitaţiei PNL privind consultările pe teme economice şi că vor participa inclusiv la dezbaterile iniţiate de liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE: Copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au transmis, vineri, că vor enunţa un punct de vedere comun cu PSD şi UNPR, la consultările pe tema Codului fiscal, afirmând că partidele politice ar trebui să extindă agenda dezbaterii.

„ALDE îşi exprimă deschiderea pentru un dialog politic real. Desigur, coaliţia de guvernare formată din PSD, ALDE şi UNPR va enunţa un punct de vedere comun la discuţiile cu celelalte partide şi grupuri reprezentate în Parlament. În legătură cu agenda discuţiei, din punctul nostru de vedere, aceasta ar trebui să fie una mai largă: pe lângă problematica noului Cod fiscal, să fie incluse pe agendă aspecte ce ţin de echilibrul puterilor în stat, de funcţionarea statului de drept şi întărirea democraţiei, de modernizarea instituţională, descentralizarea administrativă, modernizarea sistemelor medical şi de educaţie.Considerăm că, din moment ce PNL - ca principal partid de opoziţie - şi-a exprimat sprijinul politic fără echivoc prin vot pe forma actuală a Codului fiscal, orice dialog suplimentar ar trebui să vizeze în primul rând o discuţie tehnică, cu date şi cifre. Din acest punct de vedere, dialogul ar trebui realizat în principal la nivelul specialiştilor pe zona de fiscalitate din partide şi să cuprindă aspectele tehnice, nu deciziile politice - care ar trebui să fie deja clare şi neschimbate, au transmis cei doi lideri ai ALDE.

UPDATE Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a reacţionat la anunţul lui Liviu Dragnea privind consultările pe tema Codului fiscal, pe contul personal de Facebook.

"Un fapt extrem de îmbucurător s-a întâmplat în politica românească: partide din opoziţie, dar şi de la guvernare au acceptat soluţia dialogului asupra unui proiect important, pe care noi toţi – clasa politică, societatea, mediul de afaceri – ni-l dorim unul de succes. PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic prin care să asigurăm – poate, pentru prima dată în politica noastră - stabilitatea legislaţiei şi sustenabilitatea unor măsuri. Până la urmă, nici măcar paternitatea acestei invitaţii la dialog nu este importantă, dacă partidele se aşază la aceeaşi masă pentru a discuta despre stabilitate, predictibilitate şi dezvoltare durabila. Mă bucur că maturitatea PNL a generat reacţii similare din partea UDMR, a UNPR şi a PSD. Obiectivul nostru este ca dialogul politic să aibă loc, nu să fim cei care fixează coordonatele tehnice ale întâlnirilor dintre partide. Vom participa la aceste discuţii pe 17, pe 19 august şi oricând va fi necesar. Important este să ieşim din zodia electorală şi să începem dezbaterea unor teme importante (noi am propus deja şase directii, incluzând şi Codul Fiscal) care depăşesc cadrul îngust al intereselor politice de moment. Renunţarea la orgolii şi la logica electorală, care guvernează de multe ori acţiunile partidelor, este calea către o politică serioasă. Propun, în acest sens, constituirea, în cel mai scurt timp, a unei echipe tehnice între partidele care şi-au exprimat deja dorinţa de dialog, fără a închide uşa celorlalte forţe politice care sper să se alăture pe parcurs.", se arată în textul publicat de Alina Gorghiu.

„Remarcăm cu satisfacţie că PNL invită PSD şi partidele din arcul guvernamental la dezbateri pe temele cele mai importante ale dezvoltării României. Am exprimat întotdeauna necesitatea instituţionalizării dialogului politic în toate situaţiile în care opoziţia poate aduce un aport de idei sau sprijin politic unor proiecte care transcend interesul politic imediat al partidelor. (...) Primim cu deschidere noua cerere de dialog pe această temă iniţiată de PNL. Astfel, vom onora şi această invitaţie tot prin Ministrul Finanţelor Publice, care va fi însoţit, la ambele întâlniri de o echipă de specialişti din cadrul Ministerului pentru a prezenta o refundamentare a Codului Fiscal pornind de la cererile Preşedintelui Klaus Iohannis sau a altor organizaţii sau instituţii care s-au pronunţat în spaţiul public“, se arată într-un comunicat de presă semnat de Liviu Dragnea.

În privinţa celorlalte subiecte propuse de PNL pentru dialog, Dragnea spune că acestea nu sunt „teme de vacanţă“, ci merită din partea clasei politice un dialog constant.„Stabilirea unor teme şi priorităţi pe termen lung nu se poate realiza printr-o singură întâlnire, ea trebuie să fie rezultatul unor dialoguri consistente şi continue între toate forţele politice. În interiorul coaliţiei de guvernare această dezbatere există, dă deja roade şi ne bucurăm că şi PNL vrea să se alăture acestui efort de dialog. Considerăm că de la începutul toamnei politice se poate stabili, de comun acord, agenda unor întâlniri permanente între toate partidele parlamentare şi neparlamentare pe temele dezvoltării economice României, funcţionării statului de drept, dezvoltării echilibrate şi durabile a ţării în plan teritorial şi realizarea unor strategii eficiente de eliminare a decalajelor“, arată Dragnea.

Totodată, Dragnea a salutat gestul liderului UNPR, Gabriel Oprea, de iniţiere a consultărilor pe tema Codului fiscal şi a precizat că îl va mandata pe ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici pentru a reprezenta PSD. „Salut iniţiativa venită din partea UNPR, prin vocea preşedintelui acestei formaţiuni politice, domnul Gabriel Oprea, de realizare a unei discuţii între partidele parlamentare pe tema Codului Fiscal, confirmând astfel prezenţa Ministrului Finanţelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, din partea PSD, la această acţiune“, spune Liviu Dragnea.

Dragnea spune că s-a consultat şi cu premierul Victor Ponta, dar şi cu partenerii de guvernare, asupra acestor subiecte. „Suntem deschişi la instituţionalizarea unui asemenea dialog şi aşteptăm PNL, dar şi alte partide, să se alăture acestui efort de reflecţie la care deocamdată participă doar PSD, UNPR şi ALDE“, conchide Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite