Dispută PNL-UDMR. Cum pregătește Uniunea terenul pentru numirea a 20 de directori înainte de terminarea depunerii candidaturilor

0
Publicat:

Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, îl acuză pe șeful CJ Satu Mare, Pataki Csaba, că încearcă impunerea politică a viitorilor directori ai liceelor cu predare în limbă maghiară din județ, încă de dinainte de terminarea depunerii candidaturilor.

Adrian Cozma FOTO Fb Adrian Cozma jpg

Potrivit liberalului, UDMR a transmis o listă cu mai mulți membri ai Uniunii pe care îi nominalizează pentru conducerea liceelor, înainte să se încheie depunerea dosarelor pentru participarea la concursurile de selecție. De altfel, documentul a și fost publicat în presa locală, unde e văzută preferința celor de la UDMR pentru diferite persoane.

Conducerea UDMR Satu Mare nici nu a mai așteptat sfârșitul acestei săptămâni, ci a trimis încă din prima zi a săptămânii la Inspectoratul Școlar o listă cu 20 de persoane pentru care „își dă acordul” să ocupe prin detașare funcțiile de directori, respectiv directori adjuncți la diferite instituții de învățământ preuniversitar din Satu Mare”, a precizat deputatul PNL Adrian Cozma, pentru „Adevărul”

Totodată, deputatul a acuzat că „UDMR nu este interesat absolut deloc de performanța acelor profesori și directori de școli, ci sunt interesați doar de atașamentul lor față de organizația lor politică”.

Reprezentantul PNL a punctat faptul că nu e deloc încurajată meritocrația. „Nu contează dacă sunt pregătiți și competenți, ci doar dacă slujesc UDMR-ului. Aceasta este o veritabilă acțiune de intimidare a etnicilor maghiari care nu fac parte din UDMR și care nu vor să se alinieze la obiectivele de gașcă. Întrebarea este: etnicii maghiari care vor îndrăzni să-și depună dosarele vor fi pedepsiți, se va recurge și la acțiuni extreme asupra celor care au altă orientare politică? Minoritatea maghiară trebuie să se ridice spre modernitate politică, să depășească acest Ev Mediu al libertății pe care-l trăiește în epoca Orban”, a mai transmis vicepreședintele PNL.

De altfel, deputatul a solicitat lista nominalizărilor transmisă de organizația UDMR către inspectoratul școlar județean din Satu Mare, fiind aici propunerile de directori și directori adjuncți pentru 20 de licee cu predare în limba maghiară. Potrivit documentului, lista este datată în 31 iulie. Potrivit anunțului, cei care vor să candida pentru funcțiile vacante în conducerea liceelor au termen până vineri, 4 august.

Ce prevede legea și cum răspunde UDMR

Reprezentând minoritatea maghiară, organizația politică poate fi consultată, conform legii, în momentul alegerii directorilor de licee cu predare în limba maghiară din județ. Potrivit deputatului liberal, formațiunea politică se folosește de prevederile articolului 97 din legea 1/2011 pentru a impune conducerile din licee. 

Șeful de Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, nu a putut fi contactat până în momentul publicării materialului. În schimb, o reacție a venit însă din partea senatorului Turos Lorand, care i-a acuzat la rândul său, într-o postare pe Facebook, pe liberali.

,,Politizarea învățământului înseamnă să-l schimbi fără motiv pe cel mai bun inspector școlar din ultimii 30 de ani, pe Călin Durla și să-i schimbi, tot fără motiv, pe unii din cei mai performanți directori de școală din Satu Mare precum Mariana Sălăgean, Simona Sibian, Viorel Solschi, Ioan Viman sau Ioan Gozar, a transmis senatorul Turos Lorand.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite