220 de „urși-problemă” vor fi împușcați, nu 500 cum intenționa fostul ministru UDMR. Diminuarea, făcută la observațiile Academiei Române
0Din cei peste 500 de „urși-problemă” despre care se spunea că vor fi împușcați au mai rămas doar 220, potrivit precizărilor făcute de ministrul Mediului, Mircea Fechet, care susține că ordinul de vânare ar putea fi emis, poate chiar săptămâna viitoare.
Într-o conferință de presă organizată la Primăria Cluj-Napoca, ministrul Mediului Mircea Fechet a discutat despre situația urșilor din România, care au atacat oameni sau au creat pagube în gospodării.
Potrivit Monitorul de Cluj, deși fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a decis în ultima sa zi în funcție uciderea a peste 500 de urși, ministrul actual, Mircea Fechet, oprește acest lucru și spune că va asculta de observațiile făcute de Academia Română. Specialiștii însă nu au justificat de unde a rezultat acest număr, potrivit sursei citate.
„De foarte puțin timp, Academia Română ne-a comunicat punctul lor de vedere. Cred că cea mai importantă chestiune se referă la cota în sine. Cu alte cuvinte, Academia Română consideră că un număr de 140 de exemplare pentru cota de prevenție și 80 de exemplare pentru cota de intervenție ar trebui să fie suficiente. Din acest motiv, eu nu-mi propun să intru într-o negociere sau într-o dezbatere cu specialiștii Academiei Române. Voi lua de bună această cifră și am solicitat angajaților Ministerului Mediului, având în vedere că există conflicte aproape zilnice între urs și om, având în vedere că sunt județe extrem de afectate de aceste conflicte, fie că discutăm despre pagube însemnate în gospodăriile oamenilor, fie că vorbim despre pierderea de vieți omenești”, a afirmat ministrul Mediului.
„Pentru că discutăm despre un nou ordin, eu sper ca astăzi, dar dacă nu, luni dimineață să încep procedura legală referitoare la ordinul despre care discutăm. De-ndată ce consultarea publică se va termina, de îndată ce vom primi observații de la toate entitățile impactate de acest ordin și Academia Română, care a văzut că am preluat observațiile lor, îl va aviza, îl putem trimite la Monitorul Oficial. Cred că într-o săptămână am putea să-l avem în Monitor ca să ne putem face treaba”, a completat Mircea Fechet.
Campioanele la primirea de mesaje pe RO-alert privind urșii
Pe 26 iulie, Ministerul Afacerilor Interne anunță că 21 de mesaje de avertizare referitoare la prezenţa urşilor în zona localităţilor, într-o singură zi. Cele mai multe mesaje de acest fel au fost transmie în judeţele Harghita și Prahova.
„La nivel naţional, au fost transmise 21 de mesaje de avertizare a populaţiei prin intermediul sistemului RO-ALERT, pentru semnalarea prezenţei animalelor periculoase (urşi) în proximitatea comunităţilor”, indică statistica MAI pentru data de 24 iulie 2023.
Cele mai multe astfel de mesaje, 4, au vizat judeţul Harghita. Câte 3 mesaje care anunţau prezenţa urşilor au fost emise în judeţele Prahova şi Mureş şi câte 2 în judeţele Vâlcea şi Neamţ.
De curând, au început să fie probleme și în orașe mari, cum este cazul Ploieștiului, unde era semnalată prezența urșilor. „Numărul de exemplare de urs creşte treptat, an de an, zi de zi, lună de lună, în România. (...) Această tendinţă este constantă şi vom ajunge să avem urşi la Constanţa. Și vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”, preciza fostul ministru Tanczos Barna, într-un mesaj din luna iunie.