Dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Budăi, amânată pentru 6 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis amânarea dezbaterii moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, la cererea social-democratului, care a motivat că avea programată o vizită de lucru la Madrid.

Marius Budăi FOTO Inquam Photos
Marius Budăi FOTO Inquam Photos

Dezbaterile pe moțiunea simplă împotriva ministrului Marius Budăi erau programată luni, 27 februarie, dar nu au putut avea loc, ministrul cerând amânarea pentru perioada 6-10 martie. 

Social-democratul a motivat că avea programată, înaintea depunerii moțiunii simple, o vizită de lucru la Madrid, care include, printre altele, o întâlnire cu omologul spaniol Jose Luis Escriva și semnarea unei Declarații comune de intenție. 

Precizez cǎ aceastǎ deplasare a fost stabilitǎ inaintea depunerii motiunii anteriormentionatǎ. Cu această ocazie, voi semna, împreună cu omologul meu, domnul José Luis EscriváBelmonte, ministrul incluziunii, securității sociale și migrației din Regatul Spaniei, o Declarațiecomună de intenție în domeniul securității sociale și voi efectua o vizită în teren pentru a purtadiscuții cu membrii comunității românești din Spania”, a transmis ministrul Muncii în cererea de amânare a dezbaterilor. 

Totodată, conducerea ministerului a mai precizat că „prioritatea Ministerului Muncii si Solidaritǎtii Sociale este protejarea drepturilorlucrătorilor români, indiferent de statul unde își desfășoară activitatea”, iar „din acest punct de vedere,este esențial dialogul permanent cu lucrătorii români din străinătate și identificarea la sursă aproblemelor cu care aceștia se confruntă”.

„De asemenea, pentru a veni în sprijinul acestora, este necesară consolidarea relatiilorbilaterale cu omologii din alte state membre, în vederea asigurării protecției lucrătorilor români în statele destinație, din perspectiva relațiilor de muncă și sănătății și securității la locul demuncǎ”, a mai transmis ministerul. 

Grup de lucru pentru reforma pensiilor speciale 

PSD a anunțat că liderii Coaliției au hotârât înființarea unui grup de lucru pentru transpunerea în lege a recomandărilor Băncii Mondiale și Comisiei Europene privind pensiile speciale.

   Noile reglementări vor urmări transpunerea următoarelor principii, potrivit PSD: „Vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va crește treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv; Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate; Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu; Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale”, mai explică sursa citată. 

Lucrările sunt blocate și la Comisia de buget-finanțe din Senat, structură care trebuie să dea avizul, și care așteaptă ca Ministerul Muncii să ofere date despre modul cum ar urma să fie diminuate costurile cu pensiile pe categoriile socio-profesionale din proiectul de lege. Ori, ministrul Marius Budăi e cel care a anunțat în mai multe intervenții la TV, că el nu cunoaște aceste sume, dar nici detalii despre categorii precum apărarea și ordinea publică sau cei din domeniul justiției. „Este o chestiune care trebuie discutată în Guvern, pentru că Ministerul Muncii nu este specialist nici în apărare și ordine publică, nici în reforma justiției”, a precizat Budăi

Toodată, scenariile de reformare a pensiilor militare, așa cum le-au înaintat cei din Banca Mondială guvernanților, nu sunt văzute cu ochi buni de reprezentanții polițiștilor și militarilor, mai ales în varianta scăderii bazei de calcul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite