Coaliția înființează un grup de lucru pentru pensiile speciale. Cine face parte din noua structură

0
Publicat:

PSD a anunțat că liderii Coaliției au hotârât înființarea unui grup de lucru pentru transpunerea în lege a recomandărilor Băncii Mondiale și Comisiei Europene privind pensiile speciale.

Liderii Coaliției au decis înființarea acestui grup de lucru FOTO Inquam Photos
Liderii Coaliției au decis înființarea acestui grup de lucru FOTO Inquam Photos

Conducerea Coaliției a decis constituirea unui grup de lucru pentru formularea unui set de amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale, care să reflecte recomandările finale ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene. Grupul de lucru va include toți miniștrii care gestionează în prezent pensiile de serviciu”, precizează Biroul de presă al PSD într-un comunicat de presă.

Obiectivele principale ale grupului de lucru sunt reducerea ponderii în PIB a costurilor cu pensiile speciale, asigurarea echității în raport cu pensiile din sistemul contributiv și îndeplinirea angajamentelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel încât țara noastră să poată absorbi toate fondurile europene disponibile în acest program”, mai arată social-democrații. 

Ce principii stau la bază

 Noile reglementări vor urmări transpunerea următoarelor principii, potrivit PSD: „Vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va crește treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv; Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate; Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu; Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale”, mai explică sursa citată. 

Coaliția aflată la putere nu este scoasă din ritmul lent cu care vrea să ducă la capăt reforma pensiilor speciale nici de ultimele date primite de la Banca Mondială, fiind pasată responsabilitatea de la o instituție la alta. 

Coaliția a primit raportul Băncii Mondiale în ceea ce privește modul cum ar trebui să abordeze problematica reformei pensiilor speciale, fiind înaintate mai multe scenarii, însă nici acest lucru nu impulsionează majoritatea parlamentară să accelereze ritmul din legislativ. Potrivit informațiilor obținute de „Adevărul” de la liderii Coaliției din Parlament, până la jumătatea săptămânii următoare, așadar în jurul datei de 8-10 martie, ar urma ca specialiștii Coaliției, în funcție de aprobarea primită pe linie politică, să decidă care ar urma să fie forma care să treacă de Senat. Înaintarea în plenul Senatului, prim for în cazul acestui proiect de lege, ar urma să fie spre jumătatea lunii martie, potrivit informațiilor „Adevărul”. În celălalt for, cel mai probabil proiectul de lege va trece mult mai repede, dacă liderii Coaliției decid să nu mai accepte amendarea și la Cameră.

Comisiile așteaptă

Președintele Comisiei juridice din Senat, Constantin Niculescu-Țâgârlaș, a punctat că așteaptă unele clarificări finale de la Guvern, dat fiind că structura pe care o conduce e comisie raportoare. „Urmează să fie procesat de comisie un răspuns pe care va veni de la Guvern în urma raportului Băncii Mondiale”, a precizat șeful Comisiei juridice. De asemenea, senatorul PNL a subliniat că vor trebui făcute unele făcute corelări și să fie purtate discuțiile și cu mai multe asociații, pentru că sunt foarte multe amendamente de la corpul diplomatic, magistrați etc.

Lucrările sunt blocate și la Comisia de buget-finanțe din Senat, structură care trebuie să dea avizul, și care așteaptă ca Ministerul Muncii să ofere date despre modul cum ar urma să fie diminuate costurile cu pensiile pe categoriile socio-profesionale din proiectul de lege. Ori, ministrul Marius Budăi e cel care a anunțat în mai multe intervenții la TV, că el nu cunoaște aceste sume, dar nici detalii despre categorii precum apărarea și ordinea publică sau cei din domeniul justiției. „Este o chestiune care trebuie discutată în Guvern, pentru că Ministerul Muncii nu este specialist nici în apărare și ordine publică, nici în reforma justiției”, a precizat Budăi pentru PRO TV.

Coaliția nu va putea conta pe aportul lui Marius Budăi la eforturile de stabilire a unei forme apropiate de cea finală a reformei pensiilor speciale, în condițiile în care în perioada 27 februarie - 2 martie ministrul este plecat într-o vizită de lucru în Spania. Colegul său de Guvern, Adrian Câciu, a vorbit de aprobarea legii până la sfârșitul lunii martie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite