În ce destinații exotice au mers politicienii în 2023, pe banii statului. Deplasări oficiale, din Uruguay până Angola

0
Publicat:

Aleșii din Parlament au continuat să meargă în deplasări exotice, cu decontare de la stat, și în a doua parte a anului 2023, fiind alese acțiuni în locuri îndepărtate ale globului, cum sunt Uruguay, Angola sau Vietnam.

Cei trei parlamentari care au mers în Uruguay FOTO Camera Deputaților
Cei trei parlamentari care au mers în Uruguay FOTO Camera Deputaților

Trei deputați, Laurențiu-Daniel Marin (PSD), Claudiu Manta (PSD) și Laurențiu-Nicolae Cazan (PNL), au luat calea Americii de Sud, adică au mers în Montevideo. Cei trei au participat în perioada 25-27 septembrie 2023 la cel de-al doilea Summit Mondial al Comisiilor Viitorului, având ca temă generală „Integrarea viitorului în prezent – democrația viitorului, inteligență artificială și parlamentară“. Scopul evenimentului, după cum a fost prezentat documentul de acceptare al deplasării: „Își propune să continue dialogul între comisiile parlamentare pentru viitor din întreaga lume, obiectivul general fiind de a consolida rolul și integrarea gândirii viitorului în practica parlamentară, cu accent pe inteligența artificială și pe relația acesteia cu democrația“. Pentru cele 6,5 zile petrecute în deplasare, Camera Deputaților a plătit 24.750 de lei (Cazan), 24.777 de lei (Manta) și 24.750 de lei (Marin). Niciunul dintre cei trei nu a luat cuvântul la vreun eveniment, potrivit precizărilor făcute în informarea de după summit.

Drum până în Angola

Doi parlamentari, Zakarias Zoltan (UDMR) și Mirela Adomnicăi (PSD), au mers până în Luanda (Angola) pentru a participa la lucrările celei de-a 147-a Adunări a Uniunii Interparlamentare (perioada 22-27 octombrie), unde au discutat în cadrul comisiilor de specialitate despre „controlul parlamentar şi acțiunile preventive în sprijinul păcii, rolul Parlamentelor în promovarea unei culturi a transparenței, a combaterii corupţiei şi a implicării cetățenilor pentru restabilirea încrederii în instituțiile naționale şi internaționale“. Pentru cele 9 zile decontate de Cameră, Zakarias Zoltan a primit 44.796 de lei, în timp ce costurile pentru Mirela Adomnicăi au fost de 45.153 lei.

În Vietnam au mers Ana Maria Cătăuță (PSD) și Mircea Florin (PSD). 31.740 de lei (5 zile și jumătate), respectiv 33.450 de lei (6 zile și jumătate) au fost sumele decontate de Camera Deputaților pentru Cătăuță și Florin. Evenimentul a fost Conferința Mondială a Tinerilor Parlamentari, în perioada 12 septembrie - 18 septembrie 2023. Motivul deplasării: „Dialogul și împărtășirea cu experiențe și bune practici pe teme de interes comun, promovarea statutului tinerilor în societate și integrarea perspectivei acestora în legislația și politicile naționale“. Dintre cei doi, Cătăuță a susținut un discurs în cadrul sesiunii plenare.

Fostul deputat liberal Pavel Popescu, acum numărul doi în ANCOM, a mers în Japonia, pentru 3 zile și jumătate, fiind decontată suma de 47.036 de lei, pentru prezența la Forumul privind Guvernanța Internetului.

Banii pentru 2024

În prima parte a anului 2023, o parte dintre aleșii din legislativ au bifat state ca Chile, Japonia sau Bahrain, după în anii trecuți au fost destinații îndepărtate din America Centrală sau zone îndepărtate de pe continentul African, cum e cazul Rwandei. Potrivit informațiilor comunicate „Adevărul“, pentru 2024 au fost alocate 16,06 milioane de lei la Senat, în timp ce la Camera Deputaților suma aprobată pentru deplasări este de 8,05 milioane de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite