Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul care prevede ca 24 iunie să devină Ziua Iei. Legea merge la promulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sedinta plenului reunit a Camerei Deputatilor si Senatorilor mesaj presedinte ucrainean Volodymyr Zelensky 4 aprilie 2022 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sedinta plenului reunit a Camerei Deputatilor si Senatorilor mesaj presedinte ucrainean Volodymyr Zelensky 4 aprilie 2022 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional proiectul de lege care prevede ca 24 iunie să devină „Ziua iei”. Astfel, legea merge la promulgare.

Demersul, susţinut de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare şi minorităţile naţionale, este o dovadă clară şi echilibrată, că singura politică a Comisiei permanente pentru relaţia cu UNESCO este cea de salvgardare a patrimoniului naţional, arată un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Recunoaşterea la nivel mondial a valorii unice a cămăşii cu altiţă urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO, cu largul sprijin al Comisiei parlamentare.

„Depunerea dosarului transnaţional «Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova» la UNESCO, ne impulsionează, dar ne şi responsabilizează pe mai departe, pentru a găsi căi de a promova dosarul, astfel încât, arta confecţionării cămăşii cu altiţă, o  moştenire culturală atât de dragă poporului român, transmisă din generaţie în generaţie, să capete recunoaşterea universală a umanităţii”, conform sursei citate.

Ziua Universală a iei, care coincide cu sărbătoarea de Sânziene, este deja sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie.

La nivel internaţional, ia românească, simbol naţional al culturii române, este omagiată în peste 50 de ţări. Ia este bluza purtată de femei şi lucrată din pânză de in, bumbac, cânepă sau borangic. Tehnicile de decorare au fost transmise de-a lungul timpului, ca o mărturie peste timp a unicităţii acesteia şi o dovadă de statornicie a poporului român.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri