Reacția MAE după ce Rusia a declarat că Ucraina ar masa trupe lângă Transnistria și a amenințat cu măsuri militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă alegaţiile, lipsite de fundament, conţinute în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse de vineri privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum şi retorica ameninţătoare şi provocatoare utilizată.

Militari ruși în Transnistria
Militari ruși în Transnistria

"Propagarea intenţionată de informaţii fără corespondenţă în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federaţia Rusă îşi intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni şi destabilizare în regiune şi în legătură cu Republica Moldova", precizează MAE român, scrie Agerpres.

Ministerul român face apel la "responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii şi provocatoare, precum şi la abţinerea de la orice declaraţii şi acte care pot afecta stabilitatea regiunii şi a Republicii Moldova".

Rusia a acuzat, vineri, Ucraina că masează trupe în apropierea Transnistriei şi a afirmat că va "replica" oricărei "provocări" militare ucrainene în această regiune separatistă prorusă a Republicii Moldova, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

"Nimeni să nu se îndoiască: forţele armate ale Federaţiei Ruse vor replica într-o manieră adecvată oricărei provocări a regimului de la Kiev", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat, în care menţionează de asemenea că Ucraina desfăşoară efective şi echipamente militare în apropierea Transnistriei.

"Avertizăm Statele Unite, ţările membre ale NATO şi pe protejaţii lor ucraineni împotriva oricărei iniţiative aventuroase", atrage atenţia MAE rus.

Ministerul rus al Apărării acuzase anterior Ucraina că plănuieşte "o invazie" asupra Transnistriei printr-o operaţiune sub steag fals, şi anume "un pretins atac al trupelor ruse dinspre teritoriul Transnistriei", acuzaţii negate de guvernul de la Chişinău. Acesta din urmă a transmis că "autorităţile statele nu confirmă informaţiile publicate în această dimineaţă de Ministerul rus al Apărării".

Armata rusă asigură că a observat o "acumulare importantă de personal şi echipamente militare ucrainene în apropierea" frontierei cu regiunea transnistreană, "desfăşurarea artileriei pe poziţii de tragere" şi o "creştere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene deasupra teritoriului" republicii separatiste.

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent militar şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Făcând referire la trupele sale din acest contingent, MAE rus a mai menţionat în comunicatul emis vineri că "orice acţiune care ameninţă securitatea lor va fi considerată, în baza dreptului internaţional, un atac asupra Federaţiei Ruse".

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite