Danemarca mulţumeşte României pentru vânzarea a 1,17 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19: „Un semnal puternic de cooperare europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va vinde vaccinuri deoarece rata imunizării la noi în ţară a scăzut. FOTO Shutterstock
România va vinde vaccinuri deoarece rata imunizării la noi în ţară a scăzut. FOTO Shutterstock

Danemarca va cumpăra 1,17 milioane de doze de vaccinuri Pfizer din România şi mulţumeşte ţării pentru acordul semnat. Serurile ar putea fi incluse în campania de vaccinare a populaţiei, accelerându-se astfel procesul de imunizare al oamenilor împotriva COVID-19, spune ministrul danez al Sănătăţii.

România se confruntă cu o rată mică de vaccinare în prezent şi are un surplus de doze de vaccin pe care doreşte să le vândă.

„Cu ajutorul vaccinurilor achiziţionate din România, mai mulţi danezi pot fi vaccinaţi rapid. Acest lucru este deosebit de important acum, când, din păcate, avem o variantă delta mai contagioasă, care a fost descoperită pentru prima dată în India, dar care se răspândeşte rapid în Danemarca şi în restul lumii. Putem încheia acest acord deoarece România se confruntă cu o rată scăzută de vaccinare şi, prin urmare, doreşte să vândă surplusul de vaccinuri pe care nu le utilizează”, a declarat ministrul Sănătăţii, Magnus Heunicke.

Premierul Florin Cîţu a spus că vaccinul va fi vândut Danemarcei la preţul de achiziţie, din surplusul de doze contractate de CE în numele statelor membre.

„Datorită bunei cooperări diplomatice şi a bunelor relaţii dintre Danemarca şi România, am reuşit acum să ajungem la un acord pentru a cumpăra o parte din surplusul de vaccinuri din România pentru propriul nostru program de vaccinare. Sunt foarte mulţumit că s-a reuşit acest lucru şi mulţumesc mult României pentru buna cooperare. La fel cum Danemarca a donat şi împrumutat în mod regulat surplusul de vaccinuri altor ţări, acest acord este, de asemenea, un semnal puternic de cooperare europeană şi internaţională în lupta împotriva coronavirusului”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Jeppe Kofod, conform Calea europeană.

Planificarea finală pentru împachetarea şi transportul vaccinurilor este încă în curs de desfăşurare, dar Statens Serum Institut – care se ocupă de achiziţie şi logistică – se aşteaptă ca primele vaccinuri să ajungă deja în Danemarca în această săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite