Dăncilă ripostează la criticile aduse de Iohannis: Cer preşedintelui să se abţină de la declaraţii care fac rău României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Viorica Dăncilă îi cere lui Klaus Iohannis să înceteze atacurile la adresa Guvernului. Foto: Inquam
Premierul Viorica Dăncilă îi cere lui Klaus Iohannis să înceteze atacurile la adresa Guvernului. Foto: Inquam

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, la finalul şedinţei Biroului Permanent al PSD, să nu mai atace Guvernul şi să se abţină de la declaraţii care fac rău României, fiind nevoie de consens în vederea exercitării preşedinţiei Consiliului UE. La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a catalogat afirmaţiile de luni ale şefului statului drept  „iresponsabile”.

„Am văzut atacul de ieri al dlui preşedinte Iohannis. Noi avem acest guvern pentru că am avut votul românilor şi încrederea românilor şi cred că dl preşedinte nu trebuie să evalueze acest lucru, trebuie să accepte voinţa populară exprimată prin vot. În al doilea rând, ne-am obişnuit cu aceste declaraţii ale dlui preşedinte referitoare la guvern, la guvernare. Nu vreau să îi răspund dlui preşedinte, nu vreau să procedez la fel cum face dumnealui. Pentru mine este important să vin cu lucruri concrete pentru români. (...) De câte ori mă va ataca dl preşedinte Iohannis, eu îi voi răspunde cu ceea ce facem noi, acest guvern şi această coaliţie pentru români”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi, după şedinţa BPN al PSD.

Dăncilă a insistat că ea şi românii s-au săturat de dispute.

„Cred că trebuie să vedem cum putem face să avem rezultate în plan intern, dar şi în plan extern. Îl rog pe dl preşedinte Iohannis să nu mai iasă cu astfel de declaraţii care fac rău României. Şi ştie şi dânsul, şi ştiu şi eu că acest lucru a fost subliniat şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care ne-a spus că, dacă vrem să avem succes, trebuie să existe un consens între Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Eu ţin la acest consens, pentru că ţin la imaginea României şi ţin la binele României. Sper ca şi domnul preşedinte să înţeleagă acest lucru”, a continuat premierul.

Viorica Dăncilă a dat asigurări că România se află în grafic pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

„Şi cred că orice declaraţie care aduce o umbră de îndoială asupra acestui lucru nu poate face decât rău României. Suntem în linie dreaptă, ne aflăm în grafic, am nominalizat o persoană cu experienţă care cu siguranţă va fi sprijinită şi de mulţi experţi din MAE şi care poate conduce cu succes la o preşedinţie de succes a Consiliului UE. Am văzut ieri declaraţii în spaţiul public legate de preşedinţia rotativă, de faptul că România nu este pregătită sau mai bine spus că acest guvern nu este pregătit. În calitate de prim-ministru, vă asigur că România este pregătită, că suntem, aşa cum am spus, în grafic, atât din pşunct de vedere al programului pentru prşedinţia Cons UE, dar şi din punct de vedere organizatoric şi logistic. Cred că astfel de declaraţii nu pot face decât rău României, cred că este un caz fără precedent într-un stat membru al UE şi cer tuturor forţelor politice, inclusiv preşedintelui României, domnului Iohannis, să se abţină de la astfel de declaraţii, pentru că România are nevoie de consens, România are nevoie de unitate şi are nevoie de buni români, care să se gândească în primul rând la propria ţară şi mai puţin la interesele personale”, a subliniat Dăncilă.

La rândul său, Liviu Dragnea a catalogat drept iresponsabile declaraţiile preşedintelui.

„Declaraţiile de ieri ale preşedintelui Iohannis pot fi catalogate ca şi iresponsabile, pentru că nu există niciun şef de stat care să fi procedat de maniera asta, neavând niciun argument, ci doar o obsesie că acest guvern trebuie să pice”, a afirmat Dragnea.

„Eu ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele, care au fost, sunt şi vor rămâne dincolo de orice rapoarte şi MCV - educaţie, sănătate, infrastructură, agricultură, dezvoltare economică, venituri mai mari pentru români etc”, a mai declarat liderul PSD.

El a spus că guvernarea s-a ocupat de aceste lucruri şi a făcut apel în mai multe rânduri la colaborare către preşedinte, dar degeaba.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România, că ţara noastră nu este pregătită pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE şi că Guvernul Dăncilă - Dragnea, pe care l-a numit un „accident al democraţiei", trebuie înlocuit. El le-a transmis primarilor de muncipii că ceea ce s-a realizat în oraşele pe care le conduc li se datorează lor, nu actualului Executiv.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri