Dăncilă, de Ziua Europei: Această zi încărcată de istorie stă mărturie a puterii incredibile de renaştere şi regenerare care se află în oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă FOTO gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a transmis joi un mesaj de Ziua Europei în care subliniază că România este responsabilă „în egală măsură cu celelalte state membre” pentru Europa generaţiilor următoare. Prim-ministrul a mai adăugat şi că în calitate de preşedinte al Consiliului UE, România va încerca să facă paşii necesari pentru o „Uniune Europeană aşa cum şi-o doresc cetăţenii statelor membre”.

„Uniunea Europeană este un proiect în plină schimbare, care ne obligă să ţinem pasul cu prezentul, pentru ca viitorul să nu ne surprindă. România face parte din acest proiect şi ne simţim responsabili, în egală măsură cu celelalte state membre, pentru Europa pe care o vom lăsa generaţiilor următoare.

România va fi în continuare un susţinător al proiectului european fondat pe convergenţă, coeziune, solidaritate şi dezvoltare durabilă. Rămânem profund ataşaţi valorilor europene şi ne dorim o Uniune Europeană puternică, în care toate statele membre să beneficieze de tratament egal, nediscriminatoriu, indiferent de suprafaţa teritoriului, de amplasarea geografică sau de vechimea în UE”, a declarat  Viorica Dăncilă într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

Premierul a mai explicat că cetăţenii europeni îşi doresc o Uniune sigură şi capabilă să ofere soluţii la noile provocări, punctând de asemenea că în calitate de preşedinte al Consiliului UE, România a reuşit să deblocheze discuţii privind mai multe problematici importante pentru viitorul european.


„Proiectul european s-a născut din dorinţa de a trăi în pace şi prosperitate, în ideea că statele membre îşi pot uni eforturile către acest obiectiv. În contextul actual, cetăţenii europeni îşi doresc o Uniune Europeană sigură, capabilă să ofere soluţii noilor provocări de natură internă şi externă, şi mai activă în plan global.

În calitatea actuală de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România a reuşit să deblocheze discuţiile pe mai multe problematici importante pentru viitorul european. De asemenea, ne revine responsabilitatea organizării alegerilor europene programate pentru sfârşitul acestei luni, la 40 de ani după primele alegeri pentru Parlamentul European. România acordă toată atenţia necesară finalizării cu succes a primului său mandat la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus ca preşedinţie rotativă reprezintă nu doar succesul României, ci paşi înainte către o Uniune Europeană aşa cum şi-o doresc cetăţenii statelor membre”, a mai adăugat prim-ministrul.

În încheiere, Viorica Dăncilă a transmis: „Această zi încărcată de istorie stă mărturie a puterii incredibile de renaştere şi regenerare care se află în oameni şi în comunităţile unite de ţeluri comune. La nivel mondial, european şi aici în ţară, 9 mai ne arată din nou cum curajul a învins deznădejdea, iar unitatea de valori şi principii a dat naştere unui nou model comunitar şi unui nou mod de a trăi.

Însemnătatea acestei zile reconfirmă responsabilitatea pe care o avem faţă de istoria noastră comună, a europenilor şi a românilor, de a lupta neîntrerupt şi cu toate forţele pentru o Românie a solidarităţii, în interior şi în exterior, membră a unei Uniuni Europene coezive, dintr-o lume paşnică şi prosperă pentru toţi locuitorii ei”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite