Dan Şova: „Rămân implicat cu hotărâre în demersurile privind combaterea antisemitismului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova Foto Arhiva Adevărul
Dan Şova Foto Arhiva Adevărul

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine Dan Şova a transmis, luni, un mesaj pentru Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului în care îşi exprimă compasiunea faţă de victimele Holocaustului.

Redăm mai jos textul integral al mesajului:

„Pe 27 ianuarie s-au împlinit 68 de ani de la momentul când lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, punându-se astfel capăt unui genocid inimaginabil, care a lăsat o rană adâncă în istoria noastră europeană. Asemenea acte îngrozitoare ilustrează cât de mult rău pot face oamenii atunci când sunt orbiţi de ideologii pervertite, corupte de ură şi intoleranţă. Comemorarea victimelor Holocaustului trebuie să ne sensibilizeze faţă de tragedia şi suferinţa a milioane de oameni, dar în aceeaşi măsura, să ne responsabilizeze şi să ne oblige să respingem cu fermitate orice manifestari xenofobe.

Rememorarea acestor evenimente, educarea tinerilor în spiritul toleranţei şi cunoaşterea corectă a istoriei trebuie să fie obiective cardinale pentru orice societate, astfel încât asemenea orori să nu mai aibă loc niciodată.

Am vizitat muzeul Holocaustului de la Washington, am citit documente despre realităţile crude ale Holocaustului şi am discutat cu organizaţii importante din România şi din lume. Deşi ceea ce am vazut şi am aflat reprezintă doar o modestă imagine a ceea ce s-a petrecut cu adevarat, a fost o experienţă care mă va marca toata viaţa. Tocmai de aceea, îmi exprim deplina compasiune faţă de victimele şi familiile celor care au avut atât de mult de suferit de pe urma regimului nazist şi rămân implicat cu hotărâre în demersurile privind combaterea antisemitismului", mărturiseşte Şova“.

Deşi ieri a fost Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, Şova a transmis mesajul cu o zi mai târziu, întrucât duminică nu s-a aflat în ţară.

În luna martie, Dan Şova şi-a atras furia evreilor din România când a negat pogromul de la Iaşi. Deşi istoricii afirmă că circa 13.000 de evrei au fost ucişi în pogromul de la Iaşi, în anul 1941, Dan Şova a declarat că, în total, numai 24 de evrei au fost ucişi la Iaşi de către armata germană.

La scurt timp după afirmaţia lui Şova, Victor Ponta şi-a cerut scuze în numele colegului său şi a subliniat că afirmaţia acestuia nu este în conformitate cu poziţia partidului. Şova a fost eliberat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD, pe care o deţinea la acel moment, şi a fost trimis într-o vizită la US Holocaust Memorial Museum pentru a se documenta pe tema Holocaustului.

La revenirea în ţară, Şova şi-a exprimat regretul pentru faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să-şi ceară scuze.

„Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru. În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil. Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru “, declara la acea vreme preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti Erwin Simsensohn.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite