Angela Merkel: „Germania are o infinită responsabilitate pentru crimele Holocaustului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe personalităţi politice, printre care Angela Merkel şi Barack Obama au adus un omagiu victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Barack Obama îi îndeamnă pe oameni să se opună „urii şi persecuţiilor de orice fel”, într-un document emis cu ocazia Zilei Internaţionale a Holocaustului.

„Statele Unite, împreună cu toată comunitatea internaţională, îşi propun să stea în calea oricărui tiran sau dictator care ar putea comite crime împotriva umanităţii.

Păstrându-ne vigilenţa, îi onorăm pe cei pe care i-am pierdut în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istorie”, a declarat Barack Obama, citat de „Jerusalem Post”.

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE, a declarat şi ea, într-un document: „Astăzi comemorăm victimele Holocaustului şi pe fiecare dintre cei şase milioane de oameni care au fost ucişi, în mod brutal, în cea mai neagră perioadă din istoria Europei”.

„Trebuie să fim mereu atenţi. Genocidul este produs de violenţa unora dar şi de indiferenţa celorlalţi”, a punctat Ashton, adăugând şi că această zi ar trebui să fie o ocazia de a sărbători acte de curaj şi de sacrificiu: „vecini care au salvat familii, angajatori care şi-au salvat angajaţii şi alţi oameni care îi protejează pe cetăţeni.”

Pentru Înaltul Reprezentat, aceste gesturi de curaj sunt „dovezi că oamenii nu sunt lipsiţi de putere în faţa răului” şi „lecţii care ca trebui să ne ghideze”.

Responsabilitatea Germaniei faţă de crimele adepţilor naţional-socialismului nu se va epuiza niciodată, din perspectiva Cancelarului Angela Merkel.

„Germania are o infinită responsabilitate pentru crimele comise, pentru victimele celui de-al doilea Război Mondial şi, mai presus de toate, pentru Holocaust. Acest lucru trebuie să fie transmis clar, din generaţie în generaţie şi trebuie rostit cu mult curaj moral. Fiecare individ poate să contribuie la încercările noastre pentru ca rasismul şi antisemitismul să nu mai existe.”

Pe 30 ianuarie, Merkel va vizita Topografia Terorii din Berlin. Centrul informaţional face cunoscute, pe o suprafaţă de 800 de metri, strategiile de tortură şi de exterminare specifice regimului hitlerist.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite