Cum fac politicienii criza "din vorbe": Evoluţia crizei în declaraţiile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului şi şeful Executivului au avut începând din campania electorală de la sfârştitul anului trecut declaraţii contradictorii cu privire la stadiul crizei. După ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat de mai multe ori că am depăşit maximul crizei, discursul de astăzi al premierului s-a bazat pe o replică repetată de câteva ori: „Greul nu a trecut”.

Citiţi mai jos evoluţia crizei economice, aşa cum a fost ea oglindită de declaraţiile politice.

- „Suntem pe cale să ieşim din recesiune”, anunţa la începutul lui noimbrie 2009, chiar în plină campanie electorală, preşedintele Traian Băsescu. La acea dată, Băsescu estima că România ar putea reveni pe creştere economică chiar în primul trimestru al lui 2010.

Citiţi şi:

Boc: Munca este singura soluţie într-o societate democratică

- Declaraţiile preşedintelui au fost dublate de mai multe ieşiri publice ale premierului, care anunţa că România a trecut pe creştere economică şi că economia începe să-şi revină. Acesta afirma însă, chiar în cele mai recente declaraţii, că Guvernul „trebuie să ţină în continuare pedala de acceleraţie apăsată” şi că măsurile de austeritate trebuie continuate.

- Nici fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, nu s-a dat înapoi în a anunţa depăşirea crizei. La sfârşitul lui august, Vlădescu a fost întrebat, în cadrul unui interviu acordat Bloomberg, când crede că România va „ieşi confortabil din recesiune”. Răspunsul fostului şef de la Finanţe a venit imediat: „Ei bine, deja am facut-o. În trimestrul al doilea din acest an am avut o creştere foarte, foarte mică. Pentru prima dată după şase trimestre cu scădere, în al şaptelea am avut o creştere de 0,3%, aşa încât sunt optimist că mergem pe calea cea bună”.

- Cea mai recentă declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu, făcută în urmă cu câteva săptămâni la TVR arată că „maximul crizei a fost depăşit”. Preşedintele a precizat însă ică ieşirea din criză va avea loc abia în 2011. Băsescu nu şi-a mai amintit să fi făcut altă dată declaraţii optimiste legate de ieşirea din criză, chiar dacă afirmaţiile din campanie au fost unele publice.

- "Greul nu a trecut încă. Oricine era la guvernare în locul nostru era obligat să ia aceleaşi decizii dureroase, dar corecte şi necesare. Nu cu populisme vom ieşi din recesiune”,  a susţinut astăzi premierul Emil Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite