Cum e prezentat laserul de la Măgurele de presa germană: „Super laser ca ajutor structural”. Ce contribuţii poate aduce acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Mediafax
FOTO Arhivă Mediafax

Presa germană prezintă laserul de la Măgurele, considerat cel mai puternic laser din lume, un instrument privind combaterea „exodului creierelor”, precum şi un „ajutor structural pentru România”.

„Extreme Light Infrastructure ELI, cel mai puternic laser din lume este fabricat în România. Proiectul de miliarde de euro finanţat de UE este foarte binevenit acolo pentru a combate exodul creierelor. Cu toate acestea, disputele cu furnizorii şi alte ţări ale UE întârzie construcţia”, se arată în materialul radioului Deutschanlandfunk, disponibil şi în mediul online.

Ceea ce se arată în materialul menţionat e că investiţia la care s-a angajat România nu poate fi finalizată după ce furnizorii de echipamente spun că o parte a clădirii nu respectă planurile, iar echipamentele nu pot fi montate. Reprezentanţii institutului de cercetare susţin contrariul. Disputa a ajuns în faţa judecătorilor, miza procesului fiind de 66 milioane de euro, potrivit Digi24.

În martie 2019, laserul de la Măgurele a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. 

Citeşte întreaga analiză aici

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite