Culise. Cum au ajuns greii PNL să se revolte, nemulțumiți de dezorganizarea din partid. Ciucă n-a negat tensiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liniștea din PNL a luat sfârșit, nume grele ca Ilie Bolojan și Vasile Blaga cerându-i lui Ciucă și lui Bode să ia măsuri pentru organizarea filialelor și realizarea de reforme, dar și o atitudine mai combativă faţă de PSD.

Nicolae Ciucă și Lucian Bode au fost luați la țintă FOTO Inquam Photos
Nicolae Ciucă și Lucian Bode au fost luați la țintă FOTO Inquam Photos

Ședința lui Nicolae Ciucă (președinte PNL) și Lucian Bode (secretar general PNL) cu liderii de filiale a fost una inedită pentru formațiunea liberală, după ce timp de mai multe luni a fost liniște internă. Iar acest lucru nu s-a mai întâmplat, în condițiile în care lideri cu greutate, respectați în partid, au luat cuvântul pentru a trage un semnal de alarmă.

Ilie Bolojan (președinte CJ Bihor și PNL Bihor), cunoscut pentru faptul că e cumpănit la vorbă, le-a reproșat celor din conducere că în ultimul an nu au făcut nimic pentru a face reforme, chiar dacă PNL s-a angajat să facă acest lucru. De asemenea, Bolojan a subliniat că partidul e în cădere, sunt foarte multe probleme la nivel local, iar miniștrii sunt slabi, atât ca performanță, cât și ca tracțiune politică. Una dintre concluziile lui Bolojan, potrivit informațiilor „Adevărul”: să aibă loc o evaluare a miniștrilor PNL înainte de rocada premierilor.

Vasile Blaga, acum europarlamentar, dar în trecut șef de partid, a fost mult mai dur în limbaj. În primul rând, a subliniat că există „organizare zero” la nivel de partid. Tot el a dat una dintre cele mai dure replici față de modul cum a ajuns PNL: „Suntem ospătarii PSD la guvernare”, a devoalat un vicepreședinte al PNL pentru „Adevărul”. 

Reproșurile pe care Ciucă nu le neagă

Nicolae Ciucă nu a negat faptul că Vasile Blaga s-ar fi exprimat în acest fel în conferința de presă de joi. „Vă rog frumos să vorbim de lucruri serioase. Faptul că la nivelul PNL au loc discuții și dezbateri arată că suntem un partid viu în care avem demnitatea să spunem lucrurilor pe nume”, a punctat premierul. De asemenea, pus să comenteze o altă afirmație, exprimată tot de Vasile Blaga în ședința de la Vila Lac, potrivit căreia e mai cunoscut un stâlp decât unii miniștri PNL, Ciucă, din nou, nu a negat-o, ci a refuzat să comenteze: „E o exprimare pe care nu vreau să o rostesc sau comentez. Percepția lor (n.r. – a miniștrilor), notorietatea lor în public e un aspect care se va concretiza în momentul în care vom lua decizia noilor portofolii”.

Vasile Blaga a cerut ca PNL să vină la rotativă cu linia întâi a liderilor din partid și să înceteze experimentele cu oameni din linia a doua sau aduși din afara partidului, pentru că nu mai poate continua așa, mai ales în prag de alegeri. Aluzia era la cooptarea unor oameni ca Bogdan Aurescu, Marcel Boloș sau Ligia Deca. În ceea ce privește această opinie, a fost secondat de Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

Pe poziții a fost și Raluca Turcan, acum vicepreședintă, dar în trecut șefă interimară a partidului, care i-a transmis lui Ciucă să nu o mai întrerupă, când aceasta a luat cuvântul să spună ce nu merge în partid. Turcan a subliniat că nu se gândea că formaţiunea va fi văzută acum la fel cum era PSD-ul din timpul lui Liviu Dragnea, cu aluzie la modul cum a fost gestionată situația la modificarea Codurilor penale.

Autopropunere pentru funcția de vicepremier

Rareș Bogdan a confirmat că în ședința de la Vila Lac s-a autopropus pentru funcția de vicepremier, însă doar în varianta în care pentru această poziție nu vor veni să spună că o vor aleși ca Ilie Bolojan sau Emil Boc, doi lideri cu tracțiune și foarte respectați în partid.

Surse din partid susțin că nominalizarea celor doi pentru asemenea funcții, deși în interior e știut faptul că n-ar pleca din administrația locală, are loc pentru a-i „intimida” pe social-democrați. „Dacă s-ar întâmpla ca unul dintre ei să vină în Guvern, ceea ce știm că probabil nu se va întâmpla, va eclipsa orice premier ar da PSD. Sunt oameni care au câștigat mai multe tipuri de alegeri, de cuvânt și cu o bună reputație”, susține un vicepreședinte PNL pentru „Adevărul”.

Bătălia sondajelor

Liderii PNL s-au întrecut în sondaje atât în întâlnirea de la Vila Lac, dar și la BPN. La Vila Lac, Dan Motreanu a precizat că în urma datelor a două sondaje, PNL ar fi la 19% și „dinamica” nu e una bună, susține un lider liberal pentru „Adevărul”. În schimb, Lucian Bode a replicat faptul că PNL ar fi la 22-24%. Pe de altă parte, în ședința de BPN, Motreanu a prezentat un sondaj în care partidul său avea o intenție de vot de 21%, precizând că liberalii s-au consolidat la 20% și au potențial de creștere.

PNL, cu gândul la comasarea alegerilor

Nicolae Ciucă a anunțat, după ședința de Birou Politic Național, că a fost decisă formarea unui grup de lucru în care să se analizeze toate scenariile posibile pentru comasarea unui tip de alegeri în 2024, apoi să meargă la negocieri cu PSD. „Dacă ne uităm, anul viitor există patru runde de alegeri. Din experienţa anilor anteriori putem să desluşim cât se poate de simplu că practic activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor. Ca atare, dacă există posibilitatea legală ca numărul alegerilor să fie redus vom veni cu o propunere, vom discuta în coaliţie. Dacă nu se va găsi o soluţie, vom derula patru rânduri de alegeri”, a afirmat Ciucă, după BPN.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, cel puțin două scenarii sunt pe masă: comasarea localelor cu parlamentarele (așadar, în toamna lui 2024) sau comasarea localelor cu europarlamentarele (comasare la sfârșitul lui mai). În ceea ce privește varianta cu europarlamentarele, data acestora nu poate fi schimbată, pentru că la nivelul statelor UE scrutinul are loc la final de mai.

Întrebat vineri ce părere are despre comasarea alegerilor, Marcel Ciolacu a declarat că nu este aceasta o prioritate în momentul de față. „Nu cred că pe agenda de priorități ale românilor este comasarea alegerilor”, a afirmat Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite